Vitamin B6

Šta je vitamin B6 – piridoksin i koja mu je uloga?

Vitamin B6 je našem organizmu potreban za više od 100 enzimima posredovanih metaboličkih reakcija. Uključen je u razvoj moždanog tkiva fetusa tokom trudnoće i kod dojenčadi a ima veoma značajnu ulogu u normalnom funkcionisanju imunog sistema.

Koje su dnevne potrebe za vitaminom B6?

Količina potrebnog vitamin B6 u organizmu je direktno zavisna od godina života i određenih stanja našeg organizma – trudnoća, neke bolesti itd. Kod zdravih osoba te vrednosti se kreću od 0,1 mg za novorođenče pa do 2 mg npr za trudnice.

Koje namirnice su bogate vitaminom B6?

Vitamin B6 se nalazi u mnogobrojnim namirnicama i preporučene dnevne doze se mogu uneti adekvatnom i raznovrsnom ishranom. Neke od namirnica bogate vitaminom B6 su živinsko meso, riba i iznutrice, krompir i drugo povrće bogato skrobom, voće – ali ne citrusno.

Koje vrste suplemenata (dodataka ishrani) sadrže vitamin B6?

Postoje brojni multivitamisnki preparati u kojima je zastupljen ovaj vitamin, najčešće u kombinaciji sa ostalim vitaminima B grupe. Takođe se mogu naći i preparati u kojima se nalazi samostalno.

Kako najčešće nastaje nedostatak vitamin B6?

Većina osoba u dobro i srednje razvijenim zemljama unosi dovoljnu količinu vitamina B6 putem hrane. Međutim postoje osobe kod kojih je mogućnost nastanka manjka vitamina u organizmu povećana. Tu spadaju:

  • osobe sa bolestima bubrega uključujući i osobe na dijalizi i nakon transplantacije bubrega,
  • osobe sa autoimunim poremećajima kada se desi da imuni sistem greškom prepozna svoje tkivo kao strano – npr. reumatoidni artritis, celijakija, ulcerozni kolitis i Kronova bolest i sl.
  • Osobe zavisne od alkohola.

Koji su simptomi nedostatka vitamina B6?

Iako su retke situacije kada postoji nedostatak vitamin B6, ukoliko se pojave mogu biti dosta neprijatne za osobu a uključuju anemiju, nespecifičnu ospu na telu koja svrbi, otečen jezik, suve i ispucane usne, ranice na uglovima usana.

U situaciji težeg nedostatka može se javiti značajan pad imuniteta – slonost infekcijama, depresija i konfuzija. Dojenčad koja nemaju dovoljnu količinu vitamina B6 mogu postati razdražljiva ili mogu razviti osetljiv sluh.

Koji su mogući efekti Vitamina B6 na zdravlje ljudi?

  • Kardiovaskularni sistem – smanjenje homocisteina u krvi ali bez jasnih efekta na smanjenje rizika ili težine srčanih bolesti,
  • Osobe sa niskim nivoima vitamina B6 u krvi mogu imati veći rizik za nastanak nekih malignih bolesti – npr. karcinom debelog creva. Međutim preventivno uzimanje određenih doza vitamina B6 nema uticaja na prevenciju nastanka maligne bolesti ili na stopu umiranja,
  • Rade se brojna istraživanja uticaja vitamina B6 na pamćenje i ustanovljeno je da starije osobe sa višim nivoima ovog vitamina u krvi imaju i bolje pamćenje. Međutim i ovde nema jasnih podataka da kod osoba sa demencijom može imati terapijski efekat,
  • Postoji više studija koje pokazuju da suplementi vitamina B6 mogu smanjiti simptome predmenstrulanog sindroma – PMS, uključujući raspoloženje, razdražljivost, zaboravnost, nadutost i anksioznost,
  • Trudnoća – Američko udruženje akušera i ginekologa preporučuje uzimanje suplemenata vitamina B6 u cilju smanjenja mučnine i povraćanja tokom trudnoće.

Može li vitamin B6 biti štetan?

Putem hrane se gotovo nikad ne unosi previše vitamina B6. Međutim nekontrolisano uzimanje suplemenata u dužem vremenskom periodu i u nekontrolisanim dozama može dovesti do ozbiljnih oštećenja nerava – najčešća manifestacija je nemogućnost kontrolisanja pokreta pojedinih delova tela. Najčešće se simptomatologija povuče nakon prestanka uzimanja suplememnata ali nekada zaostanu posledice. Takođe visoke doze vitamina B6 mogu dovesti do pojave tamnijih i bolnih promena na koži, izrazite osetljivosti na sunčevu svetlost, mučninu i gorušicu.

Kao i za sve druge suplemente i ovde važi osnovno pravilo – uzimati suplemente samo iz medicinskih razloga i uz kontroluz svog lekara.

Povezane objave: