Cink ( Zn )

Šta je cink i koja mu je uloga?

Cink je mineral koji se u ljudskom organizmu nalazi svuda – u ćelijama, tkivima i organima a najviše u mišićima i kostima. Procenjuje se da ga ima ukupno oko 2-3g, ali je neophodan za normalno funkcionisanje. To je mineral koji je od neprocenjivog značaja za naše zdravlje.

Koje su dnevne potrebe za cinkom?

Dnevne potrebe zavise od starosti organizma i stanja u kojem se osoba nalazi. Variraju od 2-3 mg za decu u prvoj godini života do 12-13 mg za trudnice i dojilje.

Koje su namirnice bogate cinkom?

Hrana u kojoj se nalazi veliki sadržaj cinka uključuje crveno meso (svinjetina, govedina), školjke (ostrige), spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, seme bundeve, suncokret, sočivo, leblebiju, tamnu čokoladu, pivski kvasac…

Od ukupno unete količine cinka putem hrane resorbuje se oko 10% pa je potrebno unositi veće količine od preporučenih.

Kako dolazi do nedostatka cinka u organizmu?

Većina osoba koja se hrani raznovrsno, unosi dovoljne količine cinka u organizam. Međutim, određene grupe ljudi imaju problema sa unosom cinka I tu spadaju:

 • Osobe koje su imale operaciju na sistemu organa za varenje (npr.zbog mršavljenja ili čira), osobe sa smetnjama sa varenjem, pacijenti oboleli od ulceroznog kolitisa ili Kronove blesti. Kod ovih osoba dolazi do smanjene apsorpcije cinka i/ili do povećanog izbacivanja putem urina.
 • Vegetarijanci ne unose meso koje je dobar izvor cinka a zbog povećanog unosa pasulja i žitarica koji ometaju resorpciju cinka taj nedostatak je i veći. Kod ovih osoba je potrebno povećati unos cinka i do 50% većih od preporučenih doza.
 • Dojenčad koja produženo doje, jer majčino mleko nema dovoljno cinka za decu stariju od 6 meseci. Zato je preporučljiovo od 6.meseca početi sa dodavanjem hrane bogate cinkom – npr. pasirano meso. Deca na adaptiranom mleku dobijaju dovoljno cinka.
 • Alkoholičari – alkoholna pića smanjuju apsorpciju cinka i povećavaju količinu cinka koji se izlučuje putem urina. Za ove osobe je česta pojava i da im hrana nije raznovrsna što je još jedan razlog za nedostatak cinka.
 • Osobe obolele od anemije srpastih ćelija (nasledno oboljenje kod kojeg je karakterističan oblik crvenih krvnih zrnaca) zahtevaju unos većih količina cinka.

Koji su simptomi nedostatka cinka?

Nedostatak cinka se smatra odgovornim za usporeni rast i razvoj kod dece, smanjen apetit, gubitak čula ukusa i mirisa, usporeno zarastanje rana, sklonost infekcijma, opadanje kose, smanjenju libida (seksualnog nagona) kod žena i muškaraca, promene raspoloženja.

Koji su mogući povoljni efekti cinka na zdravlje kod ljudi?

 • Naučne studije su pokazale da postoji značajan benefit upotrebe lokalnih preparata cinka u procesu zarastanja rana na koži.
 • Cink je neophodan za aktiviranje T limfocita (podgrupa belih krvnih zrnaca – leukocita) koji su odgovorni za ćelijski imuni odgovor – prema studijama objavljenim od strane evropskih imunologa.
 • U SAD su objavljene i studije u časopisu Američkog udruženja farmaceuta po kojima cink može smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade i to ako se odgovarajuće doze primene u roku od 24 sata od početka pojave prvih simptoma.
 • Neurološka istraživanja su pokazala da određene nervne ćelije zadužene za “kontrolu stresa” sadrže cink u znatnoj meri i da se nedostatak ovog minerala u ćeijama mozga dovodi u vezu sa pojavom depresije. Ukoliko se u terapiji depresivnih stanja pored antidepresiva uključi i cink, smanjenje simptoma i brži terapijski odgovor se postiže znatno pre i u većoj meri u odnosu na pacijente koji su lečeni samo antidepresivima.
 • Cink oksid su obliku lokalnih preparata pokazao vrlo efikasnim i kao zaštita od sunčanog UV zračenja – efikasna zdravija alternativa brojnim preparatima za zaštitu kože od negativnog uticaja UV zračenja.
 • Nedostatak cinka se vezuje i za niske vrednosti testosterona kod muškaraca i estorgena kod žena što može biti uzrok smanjenja libida.
 • Cink u obliku sulfata kao lokalni preparat se pokazao i kao vrlo efikasan u lečenju akni na koži lica i tela.

Može li cink biti štetan?

Toksične doze cinka su 150-500mg dnevno, pri čemu može doći do poremećaja na nivou nervnog sistema. Takođe ima podataka da neadekvatna suplementacija cinkom može dovesti i do makularne degeneracije.

Da li cink ima uticaja na lekove ako se uzimaju uporedo?

Pri uzimanju cinka treba voditi računa o uzimanju nekih lekova. Npr. Cink se vezuje za tetracikline, hinolone, levotiroksin i smanjuje njihovu apsorpciju pa je potrebno praviti adekvatne razmake između uzimanja ovih lekova i preparata cinka. Cink ne treba upotrebljavati ukoliko se uzimaju imunosupresivi i kortikosteroidi.