Melatonin

Na spomen melatonina svima nam verovatno prvo padne na pamet – spavanje. I to je ispravno ali ne i dovoljno.

Melatonin je hormon koji luči hipofiza i koji svoj efekat na spavanje ispoljava kao regulator našeg biološkog dnevnog ritma (cirkadijalni ritam) – govori našem organizmu kada je vreme za san a kada za aktivnost. Njegovo lučenje se smanjuje kada sviće i pojačava kada se bliži veče. Na taj način naš organizam zna da je vreme za odmor. I to je jedan način na koji nam Melatonin pomaže u očuvanju zdravlja jer važi pravilo “dobar san za dobar dan” ili “spavanjem do zdravlja”.

Međutim to nije sve.

  • Melatonin učestvuje i u regulaciji aktivnosti enzima i hormona povezanih sa metabolizmom i funkcijom organa. Bez njega npr. ne bi smo znali kada smo gladni ili žedni.
  • Melatonin je sastavni deo našeg imunog sistema u borbi protiv slobodnih radikala.
  • Melatonin se zove i “hormon mladosti” jer povećava vrednosti hormona rasta koji podmlađuje ćelije. Danas se često koristi u raznim anti-age tretmanima.
  • Dokazano je da melatonin štiti ljudski organizam od štetnih ćelija koje se povezuju sa nastankom Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Kako povećati količinu melatonina u organizmu?

  • Tokom dana boravite što više na otvorenom prostoru. Ukoliko ste zatvoreni u kući ili kancelariji – što je moguće više osvetlite prostor u kome boravite. Tako ćete tokom dana smanjiti proizvodnju melatonina i bolje ćete provesti dan a tokom noći će organizam pojačati njegovo stvaranje tako da ćete bolje spavati.
  • Melatonin možete uneti i putem nekih namirnica. Trešnje i višnje su jedne od retkih namirnica koje se smatraju prirodnim izvorom melatonina. Znači voćna salata od njih će popraviti san. Ujedno melatonina ima i u orasima, kukuruzu, paradajzu, đumbiru pa se večera 1-2 sata pre spavanja od ovih namirnica može smatrati blagorodnom.
  • Triptofan je aminokiselina koja se složenim biohemijskim reakcijama u našem organizmu pretvara u melatonin. Prethodnik melatonina je hormon serotonin, neurotransmiter koji je izveden iz amino kiseline – triptofan. U epifizi seratonin se proizvodi da bi se dobio melatonin. A triptofana ima u ječmu, pirinču, semenkama bundeve, bademima, mleku a od mesa u piletini i ćuretini. S druge strane serotonin je poznat po svojim anti-depresivnim, anti-aging i kognitivnim sposobnostima.
  • Moj suprug kaže “čim popijem pivo meni se prispava”, Drugi kažu “može jedno pivce za živce”. Štos je u tome što pored hmelja pivo sadrži i zavidnu koncentraciju melatonina. U Španiji su pre nekoliko godina naučno potvrdili da se nakon konzumiranja piva povećava količina melatonina u organizmu. Ali ZAPAMTITE – radi se o jednom malom pivu a ne flaši od dve litre.

ZAKLJUČAK – dobra i zdrava hrana, dug boravak na otvorenom i čaša piva dnevno – dovoljno melatonina za dobar odmor i dobar imunitet. Ostaje samo da se dodatno dobro zamrači prostorija u kojoj ćete spavati. Naravno na dobrom dušeku i jastuku i što je još važnije – dve glave na jednom jastuku♡

Ukoliko ne volite pivo može čaša crnog vina (polifenoli) a ostalo ne menjajte.