Rendgen

Šta je obična radiografija / rendgen – „rengen“ – „rentgen“?

Radiografija je snimanje delova tela pomoću rendgenskih zraka.

Rendgenski zraci su oblik zračenja sa veoma visokim nivoom energije koja im omogućava da prodru kroz telo i stvore sliku. Svaka slika nastala korišćenjem rendgenskog zraka nastaje usled različitog apsorbovanja (upijanja) zračenja u različitim strukturama ili delovima tela. Gusta struktura, kao što je kost, apsorbuje visok procenat rendgenskog zraka (koja se na slici koju dobijemo predstavlja kao svetlo siva), dok strukture male gustine, poput mekih tkiva, apsorbuju mali procenat zračenja i na dobijenom snimku imaju tamno sivu boju.

Mnogobrojni delovi ljudskog tela imaju različite gustine i ta razlika stvara rendgensku sliku.

NE GUBITE VREME - ZAKAŽITE PREGLED ODMAH

Rendgenski snimci - Beograd

Sadržaj

 

Kada je potrebno raditi rendgenski snimak – „rengen“ – „rentgen“?

Lekar će vas uputiti na rendgen ako veruje da snimak određenog dela vašeg tela može pomoći u pronalaženju uzroka i simptoma bolesti kao i u i lečenju bolesti.

Najčešći rendgenski snimci su slike grudnog koša ( srce i pluća) i slike ruku, nogu ili kičme kod pacijenata koji imaju sumnju na povrede ili druge bolesti u kostima, zglobovima ili leđima, provera postojanja kameca u bubregu i/ili mokraćnoj bešici itd. Rengensko snimanje možete obaviti u poliklinici Vaša kuća zdravlja, koja se nalazi na Vidikovcu u Beogradu.

Šta treba znati pre nego što krenete na rendgensko snimanje?

 • Naziv regije koju treba snimiti
 • Razlog zbog kojeg Vas doktor šalje na rendgensko snimanje
 • Koji su rizici a koje su koristi od planirane procedure
 • Koji su mogući neželjeni efekti ili komplikacije
 • Kada i gde će se izvršiti planirano rendgensko snimanje
 • Koje su kvalifikacije osobe koja će izvršiti snimanje
 • Kakve bi bile posledice ukoliko se traženo snimanje ne obavi iz bilo kog razloga – ličnog ili nekog drugog
 • Postoje li neke druge dijagnostičke metode koje bi možda bile adekvatnije i dale detaljnije informacije
 • Kada i kako ćete dobiti rezultate obavljenog snimanja
 • Kome da se obratite nakon dobijanja rezultata za razjašnjenje dodatnih pitanja
 • Koliko ćete morati da platite za traženo rendgensko snimanje

Kakva je priprema potrebna za rendgensko snimanje?

Za obično rendgensko snimanje najčešće nije potrebna posebna priprema. Izuzetak su situacije kada je potrebno uraditi snimanje delova tela u regiji trbuha („stomaka“) – nativni snimak abdomena – kod gojaznih osoba i kada je potrebno snimiti delove kičmenog stuba – grudna (torakalna) i leđna (lumbosakralna) kičma. Obzirom da vazduh u crevima otežava dobijanje jasne slike, u ovim situacijama je potrebno da se pacijent pripremi za snimanje.

Ono što je važno je da svom lekaru i medicinskom osoblju u ustanovi u kojoj obavljate rendgen kažete ako postoji mogućnost da ste trudni. Obzirom na štetno dejstvo jonizujućeg zračenja na plod, žene u generativnom periodu treba da obaveste zdravstvene radnike o eventualno mogućoj trudnoći. Tada će se, ukoliko je to moguće, rendgensko snimanje zameniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi jonizujuće zračenje.

Obično je potrebno ukloniti deo odeće sa tela koji se snima na rendgenu jer neka odeća može otežati jasan prikaz na slici. Možda ćete morati da uklonite i određene predmete sa tela – kao što su sat, nakit, ili delovi garderobe koji sadrže veću količinu metala.

Ukoliko se radi kontrolni rendgenski snimak u cilju procene napretka lečenja, potrebno je na snimanje poneti raniji (stari) nalaz kako bi radiolog (lekar specijalista), koji će poslati izveštaj vašem lekaru, mogao uporediti stari i novi nalaz.

Priprema za snimanje torako-lumbosakralne  regije kičmenog stuba i za nativni Rtg abdomena

Primer I  – kraća, efikasnija ali i neprijatnija

Priprema počinje jedan dan pre zakazanog pregleda – uzimati samo bistre supe, bistri sok od jabuke, čajeve i vodu.

Dan pre zakazanog pregleda:

 • Pre podne: u 10h rastvoriti jednu kesicu praška Fortrans u 2l vode i ispiti u roku od jednog sata.
 • Na dan intervencije ne jesti. Dozvoljeno je uzimati tečnost

 

Primer II – opuštenija po pacijenta ali dugotrajnija

Dva dana pre pregleda:

 • DORUČAK: pečeno meso, buter, slabo zaslađen čaj, dvopek
 • RUČAK: pire krompir, pirinač, dvopek, riba
 • VEČERA: zaslađen čaj, dvopek

Dan pre pregleda:

  • DORUČAK: pečeno meso, buter, slabo zaslađen čaj, dvopek
  • RUČAK: pire krompir, pirinač, dvopek, riba
  • VEČERA: ne večerati
  • U 16h popiti 3 tablete Dulcolaxa uz pola litra čaja

Treći dan – krenuti na pregled u zakazanom terminu. Može se piti voda I nezaslađen čaj. Ne uzimati kafu, mleko, hranu…

Kako izgleda rendgensko snimanje?

Viši medicinski tehničar u radiologiji – rendgen tehničar – je osoba školovana za izvođenje radioloških procedura. Tehničar Vas postavlja u položaj koji je optimalan za snimanje željenog dela tela. Ukoliko je potrebno, postaviće se vrećice sa peskom, različite trake ili jastuci oko dela tela radi postizanja pravilnog položaja za snimanje. Zaštitnom keceljom koja sadrži olovo zaštititi će vaše telo od dela jonizujućeg zračenja koje se “rasipa” u okolinu. To su prvenstveno regija male karlice (organi za razmnožavanje), dojke i vrat ( štitasta žlezda) – delovi tela izrazito osetljivi na zračenje.

Tokom snimanja je potrebno da budete potpuno mirni a, zavisno o vrsti snimanja, može se od vas tražiti da na kratko zaustavite disanje kako na rendgenskom (Rtg) snimku ne bi nastale smetnje uzrokovane pomeranjem a što za posledicu ima mutnu sliku. Ukoliko izostane saradnja od strane pacijenta moguće je da će biti potrebno ponoviti rendgenski snimak

Za vreme snimanja osoblje se nalazi izvan prostorije u kojoj se nalazi rendgenski aparat ali , kroz otvor sa zaštitnim staklom, sve vreme se pacijent posmatra.

Jedan deo tela snima se često iz više projekcija, pa su dva ili tri snimka istog dela tela uobičajeni. Ponekad je zbog poređenja neophodno snimiti i deo tela na zdravoj strani.

Nakon završenog snimanja se od strane radiološkog tehničara proverava da li je snimak dobar I da li je eventualno potrebno dodatno snimanje.

Šta pacijent može očekivati za vreme i posle rtg snimanja?

Rendgensko – Rtg – snimanje je bezbolna dijagnostička metoda. Može se osetiti nelagodnost zbog niže temperature u prostoriji gdje se snimanje obavlja, ali je to potrebno zbog pravilnog funkcionisanja aparata. Još jednu neprijatnost može uzrokovati tvrd i hladan sto na kome se leži tokom snimanja ili pak neudoban položaj neophodan za obavljanje kvalitetnog snimanja.

Radiološki tehničar će Vam pomoći da zauzmete optimalan položaj tela da bi se dobio adekvatan snimak i nelagodnost svela na najmanju moguću meru.

Koje su prednosti rendgenskog snimanja?

Rendgensko snimanje je najbrži i najjednostavniji način da se vide promene na kostima i zglobovima nastale zbog povrede, upale ili neke druge bolesti.

Rendgenski uređaji su dostupni u većini zdravstvenih ustanova, a rendgensko snimanje je relativno jeftino.

Nakon rendgenskog snimanja u telu pacijenta ne zaostaje nikakvo zračenje.

Rendgensko snimanje ne utiče na druge dijagnostičke pretrage.

Kakvi su rizici od Rtg snimanja?

Ukoliko se rendgenska snimanja često ponavljaju sa većim dozama, može postojati mali rizik od nastanka karcinoma . Međutim, korist koja se dobija Rtg snimanjem značajno nadmašuje taj rizik. Savetovanjem sa izabranim lekarom koji ima uvid u Vaša ranija izlaganja Rtg zračenju kao i rizicima za zdravlje koje trenutno zdravstveno stanje nosi, mesta za strah od ovog rizika nema.

Pri jednomj rendgenskom snimanju kostiju, pacijent je izložen zračenju od približno 0,001 mSv. Godišnja doza zračenja iz našeg okruženja (sunčevi zraci, različite radioaktivne stvari u zemlji i drugo), a kojoj smo svi izloženi iznosi oko 3 mSv. Dakle, efektivna doza zračenja koju telo primi prilikom jednog snimanja kosti jednaka je dozi zračenja koju telo primi iz okoline tokom jednog dana. Najvećoj dozi zračenja pacijent je izložen prilikom snimanja kičmenog stuba I ona iznosi 1,5 mSv što odgovara dozi zračenja koju telo primi iz okoline kroz 6 meseci.

Žene, koje se upućuju na rendgensko snimanje, uvijek treba da obaveste svog lekara ili radiološko osoblje o bilo kakvoj mogućnosti trudnoće.

Kakva je sigurnost pri rendgenskom snimanju?

Posebna se pažnja pri rendgenskom snimanju pridaje upotrebi što manje doze zračenja uz postizanje što boljeg rezultata. Radiološka udruženja stalno kontrolišu i usavršavaju tehničke standarde za preglede koji se koriste u radiologiji.

Kao i kod drugih medicinskih postupaka, upotreba rendgenskog zračenja sigurna je kada se koristi s pažnjom i stručno. Radiološko osoblje obučeno je da upotrebi što manju dozu zračenja da bi se postigao potrebni rezultat – kvalitetan rendgenski snimak. Količina rendgenskog zračenja koja se pri tom koristi je mala u poređenju sa očekivanim benefitom I znatno premašuje mogući rizik.

Rendgenski zraci nastaju i postoje samo u trenutku uključivanja rtg uređaja. Kao I kod vidljive svetlosti, rendgenski zraci ne postoje nakon isključivanja prekidača.

Trudnoća i rendgensko snimanje

Obzirom na moguće štetno delovanje jonizirajućeg zračenja na plod, žene u generativnom periodu treba da OBAVEZNO obaveste radiološko osoblje o eventualno mogućoj trudnoći. Tada će se, ukoliko je to moguće, rendgensko snimanje zameniti nekom drugom radiološkom metodom koja ne koristi ionizirajuće zračenje (ultrazvuk, magnetna rezonanca). Ako je rendgenska pretraga neophodna, tada će se preduzeti sve mere da doza zračenja koju će plod primiti bude što manja.

Koja su ograničenja rendgenskog snimanja?

Iako rendgenski snimci pokazuju jasno i u detalje kost i njenu strukturu, oni daju malo podataka o mekotkivnim strukturama (naročito o mišićima, tetivama, ligamentima itd). Ipak postoje organi u našem telu čije se stanje može prooceniti standardnim rendgenskim snimanjem i tu se najpre misli na organe u grudnom košu (pluća, srce, krvni sudovi…), zatim postojanje kamenaca u bubrezima, nekih bolesti creva itd.

Zakažite pregled

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Rendgen cenovnik

  PREGLEDCENA - RSD
  Rendgen pluća                                                                       3000
  Rendgen pluća u dva pravca3500
  Rendgen grudnog koša3000
  Rendgen grudnog koša + kosi snimak4000
  Rendgen abdomena - nativni3000
  Rendgen glave u dva pravca3500
  Rendgen sinusa3000
  Rendgen nosne kosti3500
  Rendgen vratnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen torakalnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen lumbalnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen kičmenog stuba ( cele kičme)   u dva pravca9500
  Rendgen urotrakta3000
  Rendgen karlice              3000
  Rendgen kukova3000
  Rendgen trtične kosti              3500
  Rendgen ramena  3000
  Rendgen ključne kosti 3000
  Rendgen lopatice 3000
  Rendgen grudne kosti3000
  Rendgen nadlaktice u dva pravca3500
  Rendgen lakta u dva pravca3500
  Rendgen podlaktice u dva pravca3500
  Rendgen obe podlaktice u dva pravca5000
  Rendgen ručnog zgloba u dva pravca3500
  Rendgen oba ručna zgloba u dva pravca5000
  Rendgen šake u dva pravca3500
  Rendgen obe šake u dva pravca5000
  Rendgen natkolenice u dva pravca3500
  Rendgen potkolenice u dva pravca3500
  Rendgen obe potkolenice u dva pravca5000
  Rendgen kolena u dva pravca3500
  Rendgen oba kolena u dva pravca5000
  Rendgen skočnog zgloba u dva pravca3500
  Rendgen oba skočna zgloba u dva pravca 5000
  Rendgen stopala u dva pravca3500
  Rendgen oba stopala u dva pravca5000
  Rendgen onkološki komplet od 11 snimaka12500