Nativni rendgenski snimak abdomena

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  PREGLEDCENA – RSD
  Rendgen pluća3000
  Rendgen pluća u dva pravca3500
  Rendgen grudnog koša3000
  Rendgen grudnog koša + kosi snimak4000
  Rendgen abdomena – nativni3000
  Rendgen glave u dva pravca3500
  Rendgen sinusa3000
  Rendgen nosne kosti3500
  Rendgen vratnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen torakalnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen lumbalnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen kičmenog stuba ( cele kičme) u dva pravca9500
  Rendgen urotrakta3000
  Rendgen karlice3000
  Rendgen kukova3000
  Rendgen trtične kosti3500
  Rendgen ramena3000
  Rendgen ključne kosti3000
  Rendgen lopatice3000
  Rendgen grudne kosti3000
  Rendgen nadlaktice u dva pravca3500
  Rendgen lakta u dva pravca3500
  Rendgen podlaktice u dva pravca3500
  Rendgen obe podlaktice u dva pravca5000
  Rendgen ručnog zgloba u dva pravca3500
  Rendgen oba ručna zgloba u dva pravca5000
  Rendgen šake u dva pravca3500
  Rendgen obe šake u dva pravca5000
  Rendgen natkolenice u dva pravca3500
  Rendgen potkolenice u dva pravca3500
  Rendgen obe potkolenice u dva pravca5000
  Rendgen kolena u dva pravca3500
  Rendgen oba kolena u dva pravca5000
  Rendgen skočnog zgloba u dva pravca3500
  Rendgen oba skočna zgloba u dva pravca5000
  Rendgen stopala u dva pravca3500
  Rendgen oba stopala u dva pravca5000
  Rendgen onkološki komplet od 11 snimaka12500
  Priprema za rendgenski snimak abdomena

  Za rendgensko snimanje abdomena nije potrebna posebna priprema.

  Važno je da ponesete ranije učinjene snimke ukoliko ih imate – radi poređenja nalaza i adekvatne preporuke za eventualne dopunske procedure i/ili savete o lečenju.

  Nativno snimanje abdomena je metoda pregleda abdomena rendgenskim zracima. Rendgenski pregled abdomena je inicijalna metoda koja prethodi drugim radiološkim metodama. Ima visoku dijagnostičku vrednost, brz je i lako dostupan.

  Standardni rendgenski snimak abdomena (trbuha) treba da se proteže od dijafragme do regije male karlice i uključuje mišiće bočnog trbušnog zida. Pošto je rendgenski snimak abdomena brz i lak, posebno je koristan u hitnoj dijagnostici i lečenju.

  Snimak se može raditi i u stojećem i u ležećem položaju. Doza zračenja je važan faktor pri odluci da li je potrebno napraviti bilo koje rendgensko snimanje. Nativna radiografija abdomena izlaže pacijenta manjim dozama jonizujućeg zračenja. Ta doza je nešto veća nego kod standardnog rendgenskog snimanja grudnog koša ali je znatno manja nego doza kojoj je pacijent izložen prilikom skenera (CT). Iz tog razloga, kao i za sve druge procedure koje pacijente izlažu jonizujućem zračenju, ovu vrstu rendgenskog snimanja je potrebno sprovoditi ciljano i na adekvatan način.

  Znajte da dobijeni rendgenski snimak trbuha samo omogućava vašem lekaru da vidi šta se dešava u vašem stomaku. Ne otkriva sve moguće probleme niti daje konačne odgovore na sva vaša pitanja ali se mogu isključiti neka, za pacijenta vrlo ozbiljna stanja koja ugrožavaju život

  Koji su najčešći razlozi za rendgensko snimanje abdomena?

  • Postojanje bola u stomaku ili neobjašnjiva mučnina
  • Problemi u urinarnom sistemu, kao što je npr. sumnja na kamen u bubregu, mokraćnom kanalu ili mokraćnoj bešici
  • Sumnja na zastoj u radu creva
  • Identifikacija predmeta koji je progutan – položaj, oblik i sl.
  • Pomoć u dijagnostici bolesti kao što su tumori ili druga specifična stanja
  • Dobijanje osnovnih informacija o veličini, obliku i položaju abdominalnih organa
  • Kalcifikacije aorte i/ili drugih velikih krvnih sudova u trbuhu se takođe mogu videti na rendgenskom snimku abdomena
  • Možda postoje i drugi razlozi da vaš lekar preporuči rendgenski snimak abdomena. Tražite objašnjenje o tome

  Kako se izvodi rendgensko snimanje abdomena?

  Od Vas će se tražiti da uklonite svu odeću, nakit ili druge predmete koji bi mogli da vam smetaju tokom postupka.

  Radiološki tehničar će Vas postaviti tako da Vaš trbuh bude postavljen između rendgen aparata i filma na koji se snimak prenosi. Snimanje se može vršiti u ležećem položaju, stojećem položaju, na boku… što zavisi od razloga zbog koga se ovaj pregled vrši. Možda će b iti potrebno uraditi rendgenske snimke sa više od jedne pozicije. Pojedini delovi Vašeg tela koji nisu obuhvaćeni snimanjem, mogu biti prekriveni olovnom keceljom ili štitom da bi se ograničilo izlaganje rendgenskim zracima.

  Kada Vas rendgenski tehničar pozicionira od Vas će zatražiti da ostanete mirni nekoliko trenutaka dok se radi rendgenski snimak. Od vas će se možda tražiti da zadržite dah u različitim vremenima tokom rendgenskog snimanja. Veoma je važno da ostanete potpuno mirni kada se to od Vas zahteva. Svaki pokret može promeniti sliku i može čak zahtevati da se rendgenski snimak ponavlja. Rendgenski zrak se zatim iz rendgenske cevi fokusira na područje koje treba pregledati. Tada radiološki tehničar odlazi iza zaštitnog prozora dok se ne završi snimanje. Procedura izvođenja nativnog snimka abdomena ne izaziva bol. Međutim manipulacija delom tela koji se ispituje može izazvati izvesnu nelagodnost ili bol, posebno ako ste nedavno imali operaciju ili ste bili povređeni.

  Priprema za rendgensko snimanje abdomena?

  Nativni rendgenski snimak abdomena se često radi kao hitna medicinska procedura i u takvim situacijama ne postoji posebna priprema. Ukoliko se pak Rtg snimanje planira onda je poželjno da se pacijent pripremi za ovo snimanje. Ta priprema uglavnom podrazumeva dijetalnu ishranu 2 do 3 dana pre snimanja uz upotrebu preparata za izbacivanje vazduha iz creva. Naime, vazduh u crevima može znatno uticati na kvalitet dobijenog snimka.

  • Radiološki tehničar će Vam objasniti proceduru i dati Vam priliku da postavite bilo kakva pitanja u vezi sa procedurom.
  • Recite svom lekaru i radiološkom tehnologu ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni kao i ukoliko imate ugrađenu spiralu.
  • Recite svom lekaru i radiološkom tehničaru ako ste u poslednja 4 dana uzimali lek koji sadrži bizmut. Lekovi koji sadrže bizmut mogu ometati ovu vrstu rendgenskog snimanja. Takođe napomenite ukoliko je unazad nekoliko dana rađeno neko snimanje sa barijumom kao kontrastnim sredstvom koji takođe može dovesti do dobijanja neadekvatnog snimka.
  • Na osnovu vašeg zdravstvenog problema, vaš lekar može zatražiti drugu specifičnu pripremu.

  Da li postoje rizici od rendgenskog snimanja abdomena? Da li postoje rizici od rendgenskog snimanja abdomena?

  Ovo je potpuno bezbolna metoda. Doza zračenja kojoj ste izloženi tokom ovog snimanja ne izaziva ozbiljne komplikacije.

  Ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni, trebalo bi da kažete svom lekaru. Izloženost zračenju tokom trudnoće može dovesti do urođenih mana kod fetusa te u tom periodu treba izbeći rendgensko snimanje. Izuzetak su situacije u kojima je život pacijentkinje ugrožen

  Mogu postojati i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog medicinskog problema. Obavezno razgovarajte o svim nedoumicama sa svojim lekarom pre same procedure.

  Priprema za rendgensko snimanje abdomena

  Za rendgensko snimanje abdomena.

  Važno je da ponesete ranije učinjene snimke ukoliko ih imate – radi poređenja nalaza i adekvatne preporuke za eventualne dopunske procedure i/ili savete o lečenju.