Rendgenski(Rtg) snimak ramena

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  PREGLEDCENA – RSD
  Rendgen pluća3000
  Rendgen pluća u dva pravca3500
  Rendgen grudnog koša3000
  Rendgen grudnog koša + kosi snimak4000
  Rendgen abdomena – nativni3000
  Rendgen glave u dva pravca3500
  Rendgen sinusa3000
  Rendgen nosne kosti3500
  Rendgen vratnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen torakalnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen lumbalnog dela kičme u dva pravca3500
  Rendgen kičmenog stuba ( cele kičme) u dva pravca9500
  Rendgen urotrakta3000
  Rendgen karlice3000
  Rendgen kukova3000
  Rendgen trtične kosti3500
  Rendgen ramena3000
  Rendgen ključne kosti3000
  Rendgen lopatice3000
  Rendgen grudne kosti3000
  Rendgen nadlaktice u dva pravca3500
  Rendgen lakta u dva pravca3500
  Rendgen podlaktice u dva pravca3500
  Rendgen obe podlaktice u dva pravca5000
  Rendgen ručnog zgloba u dva pravca3500
  Rendgen oba ručna zgloba u dva pravca5000
  Rendgen šake u dva pravca3500
  Rendgen obe šake u dva pravca5000
  Rendgen natkolenice u dva pravca3500
  Rendgen potkolenice u dva pravca3500
  Rendgen obe potkolenice u dva pravca5000
  Rendgen kolena u dva pravca3500
  Rendgen oba kolena u dva pravca5000
  Rendgen skočnog zgloba u dva pravca3500
  Rendgen oba skočna zgloba u dva pravca5000
  Rendgen stopala u dva pravca3500
  Rendgen oba stopala u dva pravca5000
  Rendgen onkološki komplet od 11 snimaka12500
  Priprema za rendgenski snimak ramena

  Za rendgen ramena nije potrebna priprema. Važno je da ponesete ranije učinjene snimke ukoliko ih imate – radi poređenja nalaza i adekvatne preporuke za eventualne dopunske procedure i/ili savete o lečenju.

  Zglob ramena ima neke svoje specifičnosti u odnosu na druge zglobove. Sam zglob čine tri kosti: gornji deo nadlaktice, lopatica i ključna kost i ceo je obavijen zglobnom kapsulom. Unutar same kapsule se nalazi zglobna tečnost koja, kao i u svakom drugom zglobu, „podmazuje“ zglob i tako mu omogućava parvilno funkcionisanje. Prema okolnom tkivu zglobnu kapsulu čine ligamenti pomoću kojih se mišić vezuje za kost.

  Pokreti u zglobu ramena su višestruki i omogućavaju pokretljivost naših ruku u svim pravcima uključujući i pokrete okretanja – rotacije. Ukoliko iz bilo kog razloga zglob izgubi svoju pokretljivost, kao posledica se javlja i smanjeno lučenje zglobne tečnosti što vodi daljim problemima i komplikacijama.

  Koji su najčešći razlozi za rendgensko snimanje ramena?

  Rendgenski snimak je jedna od glavnih dijagnostičkih procedura za proučavanje koštano-mišićnih struktura. Iako se mišići i ligamenti jasno ne definišu na klasičnoj radiografiji, savremeni rendgen aparati sa dobro učinjenim snimkom omogućavaju da se adekvatno postavi prava dijagnoza

  Kao i kod bilo kojeg drugog rendgenskog snimanja I za Rtg snimak ramena je potrebno imati odgovarajuću indikaciju koju postavlja lekar specijalista. Tu spadaju:

  • Akutna ili hronična bol u predelu ramena
  • Povrede ili druga oštećenja (sumnja na prelome, iščašenja..)
  • Bol u zglobu prilikom pokreta ruke
  • Sumnja na postojanje upalnih procesa u regiji zglobova
  • Deformioteti u regiji zgloba (otok, nepravila oblik, skraćivanje ruke..)
  • Ograničen obim pokreta u zglobu
  • Sumnja na neke urođene deformitete i bolesti
  • Sumnja na postojanje tumorskih promena
  • Sumnja na postojanje stranog tela u regiji zgloba..

  Samo postojanje simptoma kod pacijenata, bez adekvatnog pregleda lekara, nije apsolutni razlog za snimanje ramena.

  Šta nam sve može pokazati Rtg snimak ramena?

  Rendgenski snimak jasno pokazuje promene u hrskavici, integritetu kostiju, postojanje slobodne tečnosti (mimo redovno prosutne tečnosti u zglobnom prostoru) ili upalnom procesu u zglobu. Obzirom da se na Rtg snimku pored ramenog zgloba mogu videti i lopatica i ključna kost, to će lekaru omogućiti sveobuhvatniji pregled i uvid u stanje pacijenta.

  Rendgenski snimak ramenog zgloba omogućava da se dijagnostikuju prelomi, postojanje cisti ili tumorskih promena, upalni procesi, deformiteti, promene u strukturi koštanog tkiva.

  Kako se izvodi rendgensko snimanje ramena?

  Rendgensko snimanje se sprovodi u posebnoj prostoriji u kojoj se nalazi rendgenski aparat.

  Pre rendgenskog snimanja ramena potrebno je osloboditi tu regiju od garderobe i ukloniti sa vrata sav nakit, pirsing ili drugu vrstu metalnih dodataka koji mogu uticati na kvalitet dobijenog snimka. Takođe, obavestite tehničara ukoliko imate neki hirurški materijal ili strano telo u regiji ramena

  Najčešće je dovoljno uraditi pregled u jednoj projekciji i sa jednim izlaganjem (ekspozicijom) zračenju iz rendgen aparata – AP ili PA položaj – kada pacijent stoji licem ili leđima okrenut prema ploči za snimanje. Ponekada je, u cilju dobijanja jasne slike iz različitih uglova, potrebno učiniti i dopunski rendgenski snimak. To se može učiniti takođe u stojećem položaju ali se ponekad traži i snimak u ležećem položaju ili je pak potrebno da pacijent sedne pored stola za snimanje a da mu radiološki tehničar postavi ruku u odgovarajući položaj

  Za vreme snimanja pacijent bi trebao da miruje kako bi slike bile što jasnije. Ako pacijent ne ispoštuje period mirovanja (što je najčešće uzrokovano bolom koji pacijent oseća) dobijeni snimak će biti lošeg kvaliteta pa se može desiti da se snimak mora ponoviti. kvalitete, zbog čega će postupak morati ponoviti.

  Na kvalitet snimka ne utiču samo kvalitet opreme i iskustvo radiološkog tehničara i lekara specijaliste radiologa već i saradnja pacijenta i poštovanje uputstava koje dobije pred samo snimanje. U tom smislu, ukoliko pacijent ima jake bolove, potrebno je da pre dolaska na rendgensko snimanje popije i lek za umirenje bolova.

  Da li postoje rizici od rendgenskog snimanja ramena?

  Svako izlaganje rendgenskim zracima često zabrinjava pacijenta ali zahvaljujući kvalitetnim rendgen aparatima i kratkotrajnom emitovanju zračenja, doza kojoj je pacijent izložen je minimalna i ne šteti zdravlju.

  Naravno, potrebno je zaštiti odgovarajućim prečagama sa olovom naročito osetljive regije – vrat zbog štitaste žlezde, regiju dojki i regiju male karlice – genitalna regija

  Ujedno je potrebno voditi računa i o učestalosti rendgenskih snimanja i raditi ih isključivo po preporuci doktora. Ukoliko nije neophodno, više rendgenskih snimaka tokom meseca i više puta godišnje treba izbegavati. Vaš lekar će uvek napraviti procenu rizika od izloženosti zračenju i ukoliko je potrebno uputiti Vas na druge vrste pregleda ukoliko je taj rizik prevelik.

  Ženama koje su trudne se ne preporučuje rendgensko snimanje sem ukoliko nije od životne koristi za pacijentkinju. Potrebno da je obavestite Vašeg lekara ukoliko ste trudni ili postoji mogućnost za trudnoću.

  Priprema za nativno rendgensko snimanje ramena

  Za rendgensko snimanje ramena nije potrebna posebna priprema.

  Pre rendgenskog snimanja ramena potrebno je osloboditi tu regiju od garderobe i ukloniti sa vrata sav nakit, pirsing ili drugu vrstu metalnih dodataka koji mogu uticati na kvalitet dobijenog snimka. Takođe, obavestite tehničara ukoliko imate neki hirurški materijal ili strano telo u regiji ramena.

  Trajanje procedure

  Rendgensko snimanje ramena uz obradu snimka traje oko 15-20 minuta (ne uključuje vreme koje je potrebno za očitavanje snimka koje vrši doktor specijalista radiologije).

  Priprema za rendgensko snimanje ramena

  Za rendgensko snimanje ramena nije potrebna posebna priprema.

  Važno je da ponesete ranije učinjene snimke ukoliko ih imate – radi poređenja nalaza i adekvatne preporuke za eventualne dopunske procedure i/ili savete o lečenju.