Opšti internistički pregled

Šta je to opšti internistički pregled?

Opšti internistički pregled obavlja lekar specijalista interne medicine, a sastoji se od razgovora s pacijentom tokom kojeg uzima detaljne podatke o pacijentovom stanju, pređašnjim bolestima, bolestima u bližoj porodici te sadašnjim tegobama (anamneza) i detaljnog kliničkog pregleda.

Internsita se bavi bolestima kardiovaskularnog sistema, sistema organa za disanje, varenje, endokrinološkim i nefrološkim problemima…

Kada vam treba pregled lekara interniste?

Internistički pregled je potreban kod pojave određenih zdravstvenih tegoba vezanih za  funkciju naših „unutrašnjih“ sistema organa, zatim kao sistematski (preventivni) pregled ili u sklopu preoperativne pripreme.

Šta obuhvata pregled interniste?

Nakon iscrpne anamneze, lekar intenista obavlja klinički pregled koji obuhvata inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će lekar utvrditi kakvo je opšte stanje pacijenta, pregledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne sudove dostupne pregledu, trbušne organe i poslušati srce i pluća i izmeriti krvni pritisak. Sastavni deo pregleda je i EKG zapis

Po završenom razgovoru i pregledu s EKG-om, u dogovoru s pacijentom lekar specijalista interne medicine će odlučiti o daljnjim potrebnim dijagnostičkim procedurama ili pregledima. Tačna dijagnoza na temelju dobijenih podataka, pretpostavka je za uspešno lečenje pacijenta.

Povezani pregledi

    *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

    *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

    Priprema za ultrazvučni pregled štitaste žlezde

    Za ovaj ultrazvučni pregled nije potrebna priprema .