Vitamin K

vitamin K

Šta je vitamin K i koja mu je uloga?

Vitamin K je hranljiva materija koja je telu potrebna da bi ostalo zdravo. Važan je za zgrušavanje krvi i zdrave kosti, a ima i druge funkcije u telu. Vitamin K je neophodan jetri za sintezu četiri faktora koagulacije i predstavlja centralni faktor za sprečavanje krvarenja.

Ako uzimate lek za razređivanje krvi (Farin, Sinkum, Acenokumarol…) veoma je važno da svakodnevno unosite približno istu količinu vitamina K.

Koje su dnevne potrebe za Vitaminom K?

Količina vitamina K koja je potrebna zdravim ljudima zavisi od godina života i pola a kreće se od 2-2,5 mcg za decu u prvoj godini života pa do 90 mcg za trudnice, dojilje i žene starije od 18 godina odnosno do 120 mcg za muškarce starije od 18 godina.

Koje su namirnice bogate Vitaminom K?

Vitamin K se prirodno nalazi u mnogim namirnicama a naročito je zastupljen u:

  • Zelenom lisnatom povrću, kao što su spanać, kelj, brokoli i zelena salata
  • Biljnim uljima
  • Borovnicama i smokvama
  • Mesu, siru, jajima i soji

Koje vrste suplemenata (dodataka ishrani) sadrže vitamin K?

Vitamin K se nalazi u mnogim multivitaminskim i multimineralnim suplementima a dostupan je i kao samostalan preparat ili u kombinaciji sa kalcijumom, magnezijumom i /ili Vitaminom D.

Kako najčešće nastaje nedostatak Vitamina K?

Nedostatak Vitamina K je veoma retka pojava. Većina ljudi uzima dovoljno vitamina K iz hrane koju jedu. Takođe, bakterije u debelom crevu stvaraju vitamin K koji telo može da apsorbuje . Međutim, određene grupe ljudi mogu imati problema sa unošenjem dovoljno vitamina K:

  • Novorođenčad koja ne primi injekciju vitamina K pri rođenju – sve bebe se rađaju sa oko 30 do 60 odsto manje vitamina K nego što je koncentracija kod odraslih što se smatra deficitom
  • Ljudi sa nekim bolestima (cistična fibroza , celijakija , ulcerozni kolitis i sindrom kratkog creva) jer je smanjena apsorpcija Vitamina K
  • Ljudi koji su imali barijatrijsku operaciju (u cilju gubitka težine)

Koji su simptomi nedostatka Vitamina K?

Teški nedostatak vitamina K može prouzrokovati probleme sa modricama i krvarenjem, jer će krvi trebati više vremena da se zgruša. Krvarenje iz nosa, pojava krvi u urinu i crevno krvarenje takođe mogu biti znak manjka Vitamina K. Nedostatak vitamina K može smanjiti snagu kostiju i povećati rizik od osteoporoze jer je telu potreban vitamin K za zdrave kosti.

Koji su sve mogući efekti Vitamina K na zdravlje čoveka?

Naučnici širom sveta proučavaju vitamin K i njegov uticaj na naše zdravlje. Evo nekih saznanja:

  • Osteoporoza

Vitamin K je važan za zdrave kosti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu više hrane bogate vitaminom K imaju jače kosti i manja je verovatnoća da će slomiti kuk od onih koji jedu manje ove hrane. Nekoliko studija je otkrilo da uzimanje dodataka vitamina K poboljšava čvrstoću kostiju i šanse za prelom ali druge studije to nisu potvrdile.

  • Koronarna bolest srca

Naučnici proučavaju da li nizak nivo vitamina K u krvi povećava rizik od koronarne bolesti , možda čineći krvne sudove koji hrane srce krutim i užim. Potrebno je više istraživanja da bi se razumelo da li dodaci vitamina K mogu pomoći u sprečavanju bolesti srca.

Može li Vitamin K biti štetan?

Nije dokazano da vitamin K nanosi štetu. Međutim, može da stupi u interakciju sa nekim lekovima, posebno lekovima koji se uzimaju u cilju “razređivanja” krvi – smanjenje koagulabilnosti krvi u terapiji nekih bolesti.

Da li Vitamin K ima uticaj na druge lekove ukoliko se uzimaju uporedo?

Da, neki lekovi mogu da interreaguju sa vitaminom K. Evo nekih primera:

  • Varfarin

Vitamin K može imati ozbiljnu interakciju sa varfarinom za razređivanje krvi. Ako uzimate varfarin, uverite se da je količina vitamina K koju unosite iz hrane i dodataka približno ista svaki dan. Iznenadna promena količine vitamina K koju dobijete može prouzrokovati opasno krvarenje (ako je konzumirate manje) ili krvne ugruške (ako je unesete više).

  • Antibiotici

Antibiotici mogu uništiti dobre bakterije u crevima a neke od ovih bakterija stvaraju vitamin K. Korišćenje antibiotika duže od nekoliko nedelja može smanjiti količinu vitamina K stvorenog u crevima, a samim tim i količinu dostupnu vašem telu.

  • Sekvestranti žučne kiseline

Neki ljudi uzimaju sredstva za odstranjivanje žučnih kiselina (holestiramin, holestipol …) da bi smanjili nivo holesterola u krvi. Ovi lekovi mogu smanjiti količinu vitamina K koji vaše telo apsorbuje, posebno ako ih uzimate dugi niz godina.

Koja je hrana bogata Vitaminom K?

  • POVRĆE mcg/100 grama
  • Kelj kuvan sa soli 882
  • Blitva sirova 830
  • Kelj kuvan bez soli 817
  • Kelj sirov 817
  • Maslačak sirov 778
  • Blitva kuvana sa soli 632
  • Maslačak kuvan bez soli 551
  • Spanać, smrznut i kuvan 541
  • Spanać kuvan 494
  • Spanać sirov 483
  • Brokoli kuvan 256
  • Endivija sirova 231
  • Vlašac sirov 213
  • Mladi luk 207
  • Kelj pupčar, smrznut, kuvan sa soli 194
  • Kelj pupčar sirov 177
  • Salata zelena 174
  • Kelj pupčar svež, kuvan 140
  • Zeleni kupus kuvan 109
  • Rukola sveža 109
  • Lišće rena, kuvano 108
  • Zelena salata puterica 102
  • Brokola sirov 102
  • Brokoli smrznut. kuvan 99
  • Špargla smrznuta, kuvna 80
  • Kupus sirov 76
  • Bamija sirova 53
  • Špargla, sveža, kuvana 51
  • Crveni kupus kuhan sa soli 48
  • Praziluk sirov 47
  • Kineski kupus sirov 45
  • Špargla sirova 42
  • Celer sirov 41
  • Kupus crveni sirov 38
  • Celer kuvani 38
  • Celer sirov 29
  • Rabarbara sirova, smrznuta 29