Kondilomi

vkz

Šta su to kondilomi?

Kondilomi su polno prenosiva bolest koju izaziva humani papilloma virus – HPV. Smatra se da oko 50% svih osoba pri seksualnom odnosu dođe u kontakt sa ovim virusom ali se svi ne zaraze. Da li će se neka osoba zaraziti I razviti simptome bolesti najpre zavisi od otpornosti organizma – imuniteta. Pored polnog puta može se preneti i direktnim kontaktom sa sluzokožom ili zaraženom kožom. Postoji više podtipova ovog virusa a najjednostavnija podela je na nisko I .visoko rizične podtipove. Za nastanak kondiloma su odgovorni niskorizični dok infekcije koje izazivaju visokorizični podtipovi vezujemo za nastanak ozbiljnijih bolesti – sve do pojave maligniteta. Kondilomi izgledaju kao bradavice koje se viđano na prstima šaka a mogu biti male – oko 1 milimetar, ili se mogu razviti u mnogo veće promene. Mogu izgledati kao sitne i zrnaste nepravilnosti na koži, ili kao veće bradavice, mogu biti glatki ili neravni, šiljati ili izbočeni, ružičaste ili sive boje, a često se nalaze u grupama i izgledaju ponekad kao karfiolasta promena.

Sadržaj

Koji su faktori rizika za nastanak kondiloma?

Oslabljen imunitet dovodi do neadekvatne “borbe” organizma protiv virusne infekcije. To se dešava u fazama oporavka nakon nekih bolesti, zbog lose ishrane, preteranog konzumiranja alkohola, pušenja cigareta, u stanju hroničnog stresa… Kad izuzmemo neadekvatnu zaštitu tokom seksulanog odnosa kao najvažniji rizik, sledeći na listi je pušenje cigareta koje je razlog male količine antioksidanasa u organizmu, manjka vitamina grupe B I folne kiseline koji imaju bitnu ulogu u zaštiti od nastanka HPV infekcije. Sledeći na listi rizika je dugotrajna upotreba oralnih kontraceptivnih preparata – duže od 5 godina.
Sadržaj

Image

UKLANJANJE KONDILOMA

5900 rsd
  • Uklanjanje do 10 kondiloma
  • Korišćenje radio talasa
  • Lokalna anestezija
paket

Koji su simptomi I znaci postojanja kondiloma?

Simptomi često mogu bit odsutni duže vreme. Uglavnom se javljaju u prva tri meseca od kontakta sa zaraženom osobom a ponekad taj period bude I dve godine. Ukoliko su suptomi I znaci prisutni, najčešće se javljaju u obliku Condylomata acuminata ili genitalnih bradavica. Promene se mogu javiti kao pojedinačne ili brojne ružičaste izrasline – papule I to u regiji spoljašnjih ili unutrašnjih genitalnih regija kod žena I muškaraca (penisa, vulve, cerviksa, vagine), perineuma ili analne regije. Najčešće se u muškaraca nalaze na glansu ili telu penisa a kod žena oko stidnih usana, u preponama i perianalnoj regiji.

Od subjektivnih simptoma uglavnom se javlja svrab, dok se kod prisustva većeg broja kondiloma mogu javiti krvarenje i bol. Danas se zna da će oko 15% HPV infekcija progredirati prema cervikalnim intraepitelijalnim neoplazijama (CIN) ili cervikalnom karcinomu unutar 2-3 godine ako se ne leče.
Sadržaj

Kako se postavlja dijagnoza kondiloma I HPV infekcije uopšte?

Kliničkim pregledom – inspekcija promena. Za jasnije postavljanje dijagnoze se koristi I I sirćetna kiselina – premazivanje promena dovodi do pojave karakteristične bele prebojenosti. Uzimanjem brisa sa regije može se raditi citologija. Može se raditi I citološki pregled analne regije kod homoseksulanih osoba sa HPV infekcijom genitalnog I urinarnog sistema.

Sadržaj

Kako lečiti kondilome I HPV infekciju?

Ne postoji univerzalni lek za HPV infekciju, niti je svaku HPV infekciju neophodno lečiti. Najbolje je raditi na primarnoj prevenciji – sprečiti nastanak bolesti . potrebna je vakcinacija. Asimptomatske pacijente ne lečimo. Ukoliko se pojave uočljive promene lečenje je neophodno. Postupak lečenja kondiloma može biti zahtevan, naročito kod osoba oslabljenog imuniteta. Kondilomi se najsigurnije uklanjaju hirurškim putem: kiretažom, krioterapijom, elektrokauterom, radiotalasnim nožem, laserom. S obzirom da uglavnom oboljevaju mlade osobe i osobe u reproduktivnom dobu, bitno je što manje oštetiti okolno tkivo i sačuvati reproduktivnu funkciju. Kao takva se upravo ističe radiotalsna hirurgija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji. Uprkos svemu, treba znati da se infekcija ipak ne može u potpunosti izlečiti. Svim metodama mi uklanjamo posledici dok se virus zadržava u organizmu I može se ponovo aktivirati u slučaju pada imuniteta.
Sadržaj

Povezani pregledi

    *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

    Priprema za pregled

    Za ovaj pregled nije potrebna priprema .