Ultrazvuk

Ultrazvuk

 

Ultrazvučni pregled zbog svoje jednostavnosti, neškodljivosti, neinvazivnosti i zavidne informativnosti, predstavlja gotovo nezaobilaznu dijagnostičku metodu u velikom broju ambulantnih i kliničkih protokola.

Pregledi se obavljaju na savremenom Hitachi - Aloka ProSound Alpha 5 aparatu. U “Vašoj kući zdravlja” možete da izvršite većinu ultrazvučnih dijagnostičkih pregleda:

 • Color Doppler Scan krvnih sudova vrata – ultrazvučni pregled krvnih sudova vrat
 • Ultrazvuk štitaste žlezde
 • Ultrazvuk mekih tkiva vrata
 • Ultrazvuk dojki
 • Ultrazvuk abdomena
 • Ultrazvuk abdomena i male karlice
 • Ultrazvuk urotrakta
 • Ultrazvuk testisa i penisa
 • Transrektalni ultrazvuk ( TRUS)
 • Ultrazvuk prostate
 • Ginekološki ultrazvuk
 • Ultrazvuk trudnica
 • Folikulometrija
 • Ultrazvuk srca
 • Color doppler krvnih sudova vrata - "karotida"
 • Color doppler arterija i vena, nogu i ruku
 • Ultrazvuk zglobova i mišića
 • Ultazvuk aksila i inginalnih regija ( pazuha i prepona)
 • Ultrazvuk kod decе ( abdomen, kukovi, transkranijalni)

Lekar specijalista koja postavlja dijagnozu samostalno obavlja pretrage ultrazvučne dijagnostike, EKG-a itd. Lekar specijalista poseduje dodatne certifikate o samostalnom obavljanju takvih pretraga uz specijalistički ispit. Uz ultrazvuk lekar ima kompletan uvid u celokupno stanje organizma i tegobe, uključujući telesno i psihičko stanje pacijenta u radnom i familijarnom okruženju i istražuje uticaj bolesti na celoukupno stanje pacijenta.

S obzirom da ordinacija Vaša kuća zdravlja ima širok vidokrug rada i mogućnost dijagnostike odmah u ordinaciji, valja napomenuti da u našoj ordinaciji uspešno postavljamo dijagnoze i rano otkrivanje raznih vrtsa bolesti. Ultrazvuk je jedan od najboljih načina za rano otkrivanje bolesti.

Ultrazvuk (UZ) je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uho koja iznosi 20 kHz (20000 herca).

Neke životinje (npr. psi, delfini , slepi miševi, miševi,…) mogu čuti ultrazvuk jer imaju višu gornju graničnu frekvenciju od čoveka. Mlađe osobe, a posebno deca, mogu čuti neke zvukove visokih frekvencija. Što je čovek stariji gornja granica čujnosti mu pada što znači da sve slabije čuje zvukove visokih frekvencija. Visoke zvučne frekvencije su sastavni deo spektra frekvencija koje proizvodi neki izvor zvuka, a spektar zvučnih frekvencija čini boju zvuka. Opadanjem čujnosti visokih frekvencija starenjem, starijim ljudima se menjaju i boje zvuka,što znači da sinfonijski orkestar ili zvuk violine drugačije čuje dete od 6, odrastao čovek od 30 ili starac od 80 godina.

Najpoznatija primena ultrazvuka je u medicini – ultrazvučna dijagnostika. Princip korišćenja je vrlo jednostavan - odašilje se ultrazvučni talas koji se odbija od prepreke te se, prema vremenu potrebnom da se talas vrati, odredjuje udaljenost i oblik objekta.

Prvi nagoveštaji o značaju ultrazvuka u biologiji datiraju još iz 1790.g. kada je Lazzaro Spalanzani u toku svojih eksperimenata sa slepim miševima zapazio da oni “vide ušima”. Iako zvuči smešno, ova rečenica je postala nakon skoro dvesta godina osnova jedne nezamenljive dijagnostičke metode. Tako su 1937. godine braća Dussig ultrazvučnom metodom pokušali da prikažu snimak moždanih komora odrasle osobe. Ovaj eksperiment nije dao rezultate pošto ultrazvučni talas nije prolazio kroz skelet lobanje. Amerikanci Ludwig i Stutherz 1949. godine koristeći pulsni ultrazvučni talas prvi su dali prikaz slike kamena u žučnoj kesici. Napokon 1956. godine Škotlanđanin Ian Donald uveo je upotrebu ultrazvuk kao dijagnostičku metodu u medicini. On je primenom “jednodimenzionalne” A slike prvi izvršio merenje prečnika glave ploda. Ovi prvi uređaji bili su veoma glomazni i zahtevali su potpuno uranjanje pacijentkinje u vodeno kupatilo. Proizvodnja ultrazvučnih aparata u komercijalne svrhe počela je u SAD 1963. godine. Ovi uređaji omogućili su prikazivanje snimka u dve dimenzije – B mod, čime je potisnuta upotreba aparata sa jednodimenzionalnom A slikom. Krajem 1970. godine počinje upotreba ultrazvučnih aparata sa slikom u realnom vremenu, dok je sredinom 1984. godine konstrukcijom Dopler aparata, omogućena i primena ultrazvuka u analizi protoka krvi u krvnim sudovima.

Pri primeni ultrazvučne energije najvažnije je da se talasi potpuno prenesu sa sonde na tkivo. Da bi se to postiglo potrebno je uspostaviti adekvatan kontakt između dve površine jer pri prolasku kroz vazduh dolazi do refleksije ultrazvučnih talasa. Zbog toga se u kliničkoj praksi taj prostor ispunjava tankim slojem kontaktne supstance – gela.

Za preglede različitih organa zavisno od položaja i načina pristupa moraju se koristi različiti tipovi sondi. One se prvenstveno razlikuju po frekvenciji ultrazvuka koji emituju. Sonde se razlikuju i po obliku. To su najosetljiviji i najskuplji delovi ultrazvučnih aparata.

Primena UZ u kardiologiji, gastroenterologiji, urologiji, endokrinologiji, ginekologiji, onkologiji, reumatologiji, ortopediji itd. olakšava postavljanje pravilne dijagnoze. Primena Doppler tehnike, pomoću koje se mere brzine protoka krvi kroz arterijske i venske krvne sudove i šupljine srca, omogućava rano postavljanje dijagnoze.

Ultrazvučne metode se jako brzo tehnološki usavršavaju čime im se širi polje primene u dijagnostici i lečenju. Primenjuju je lekari svih profila a zbog jednostavnosti i dostupnosti zauzima skoro u svim oboljenjima jedan od prvih postupaka u dijagnostici.

(delimično preuzeto sa portala SvetMedicine.com, autor dr M.Petković)

Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja