Ultrazvučni pregled urotrakta

Ultrazvučni pregled urotrakta

 

Kada raditi ultrazvučni pregled urotrakta?

Situacije u kojima se savetuje ultrazvučni pregled urotrakta su:

  • bol u donjem delu stomaka i u ledjima
  • učestalo mokrenje
  • bolno i otežano mokrenje
  • pojava krvi pri mokrenju
  • mučnina, povraćanje, nadutost stomaka
  • muškarcima starijim od 45 godina predlaže se 1x godišnje ovaj pregled zbog učestalosti uvećanja prostate
  • kod žena sa čestim upalama mokraćne bešike (cystitis)
  • kod sumnje na postojanje nekih bolesti ili u otkrivanju različitih obolenja kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene - akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, kalkuloza (kamenčići) bubrega, povrede

Šta treba očekivati od ultrazvučnog pregleda urotrakta?

Ultrazvuk urotrakta omogućava da vidimo kako izgledaju bubrezi – da se odredi njihov položaj, veličina, struktura, da se oceni da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama (kamenčići, tumorske promene, ciste). Potom se ispituje mokraćna bešika. Ona za pregled treba da bude ispunjena da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike – veličina, debljina zida, stanje sluzokože i eventualne patološke promene (kamen, tumor u zidu mokraćne bešike, izbočinje zida – divertikulumi itd). Kod muškaraca ovim pregledom se procenjuje i prostate – veličina, struktura, tumorske promene itd.

Kako izgleda ultrazvučni pregled urotrakta?

Ehopregled urotrakta se izvodi tako što pacijent leži na ledjima tokom pregleda dok lekar sondom ultrazvučnog aparata, na koju je prethodno naneo malo gela, prelazi preko kože trbuha. Ultrazvučni pregled prostate se može raditi na dva načina. Prvi je na već opisan a druga vrsta pregleda je sa posebnom sondom koja se uz adekvatnu pripremu I zaštitu stavi u završni deo debelog creva I prisloni na prostate (TRUS). Na ovaj način se dobijaju detaljniji podaci o tkivu prostate. Pregled nije bolan.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši lekar specijalista opšte medicine sa završenom odgovarajučom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici ili specijalista radiolog. Takođe to može biti i specijalista urolog koji u okviru svog specijalističkog pregleda radi I ultrazvučni pregled. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom urotrakta a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i uzrasta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće – nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Priprema za ultrazvuk urotrakta

Jedan dan pre pregleda:

Doručak: Dvopek ili kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda, popiti čaj nakon doručka. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.

Ručak: kašasta hrana, posna, supe sa malo sadržaja, kuvano meso ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka.

Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče. Uzeti 2 kapsule Espumisan pre obroka. Ne treba jesti voće, salate, slatkiše, i mlečne proizvode. Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.

Na dan pregleda:

Potrebno je konforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odeće za pregled.

Ne jesti ništa sem ako je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja.

Neophodno je 1-2 sata pre pregleda popiti 1 litar vode ili čaja i uzdržati se od mokrenja pre pregleda.

U hitnim slučajevima ultrazvuk urotrakta se radi bez navedene pripreme.

Na dan pregleda pacijent treba da ponese raspoloživu medicinsku dokumentaciju.

 

Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja