Ultrazvučni pregled urotrakta

Ultrazvučni pregled urotrakta

 

Ultrazvučni pregled urotrakta se sastoji od pregleda bubrega, mokraćne bešike i prostate.

Preporučuje se jednom godišnje uraditi ovaj ultrazvučni pregled naročito kod muškaraca starijih od 50 godina ili osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom za karcinome bubrega i/ili prostate.

Ultrazvučni pregled urotrakta treba uraditi i u slučaju pojave simptoma kao što su poremećaj mokrenja (učestalo mokrenje, „tanji mlaz“...), bolovi osećaj „pečenja“ prilikom mokrenja, bolovi u leđima u regiji bubrega i/ili lumbalnoj regiji leđa, pojave zamućenog urina, pojave krvi u urinu, pojave otoka (edema) nogu, šaka, lica..

Na ultrazvučni pregled urotrakta treba doći natašte s punom mokraćnom bešikom. Kod muškaraca prilikom pregleda radi se, zavisno od tegoba i nalaza pri pregledu, i pregled mokraćne bešike nakon mokrenja radi određivanja takozvanog rezidualnog urina (meri se količina urina koji zaostaje u bešici nakon mokrenja). Isti postupak je potreban i kod pacijentkinja koje imaju učestale,ponavljane upale mokraćne bešike. U takvim situacijama je potreban i ginekološki pregled ( dijagnostika spuštene bešike).

U Poliklinici Vača kuća zdravlja se vrše neophodni pregledi, procenjuje njihov rezultat, određuje, sprovodi i nadzire lečenje od strane urologa. U slučaju potrebe za operacijom u Poliklinici Vaša kuća zdravlja se može uraditi i preoperativni pregled interniste radi dobijanja dozvole za operaciju.

U retkim slučajevima kada su neophodni ispitivanje i lečenje iz oblasti nuklearne medicine kao i operacija pacijent se upućuje u ZU gde se to može obaviti.

Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja