Ginekološki pregled

Specijalistički pregledi u ginekologiji i akušerstvu

Podrazumeva preglede genitalnih organa žena, utvrđivanje i praćenje trudnoća, kao i kontrolu žene u postporođajnom dobu. Pre pregleda uzima se detaljna anamneza-razgovor sa pacijentkinjom o razlozima dolaska na pregled i tegobama na koje se žali. Pogodno je da pacijent ponese prehodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).

Ginekološki pregled

U našoj ginekološkoj ordinaciji bavimo se procedurama koje omogućavaju uvid u stanje genitalnog trakta kod žena. Pregledi su namenjeni svim ženama od stupanja u polne odnose (najduže posle godinu dana) ili od 21 godine zivota, pa sve do menopauze uključivši i period posle toga, a koji je praćen posebnim specifičnostima.

Takođe, na prvi pregled ili razgovor treba otići ukoliko imate 16 godina, a niste dobili menstruaciju.

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu tokom menstrualnog ciklusa (bolan, obilan, izostanak ciklusa, itd. ) ili pojavu sekreta, svraba, pojavu bradavica, bez obzira da li ste polno aktivni ili ne, potrebno je posetiti ginekologa.

Vrsta pregleda zavisi od toga da li pacijentkinja dolazi zbog nekih ginekoloških tegoba ili pak na redovan preventivni pregled. Preventivne preglede treba obavljati jednom godišnje ili češće na preporuku ginekologa.

Image

GINEKOLOŠKI PREGLED

4400 rsd
 • Ginekološki pregled sa kolposkopijom
 • PAPA test
 • Određivanje stepena vaginalnog sekreta (VS test)
 • Ginekološki ultrazvučni pregled male karlice
paket

Doktor određuje potreban tip pregleda u zavisnosti od trenutnog stanja pacijentkinje i to:

 • da li je imala polne odnose,
 • da li je u reproduktivnom periodu,
 • da li je trudna,
 • da li je imala ginekološku operaciju,
 • životno doba i opšte stanje;

Pregledi mogu biti:

 • Kompletan ginekološki pregled
 • Preventivni ginekološki pregled
 • Osnovni ginekološki pregled

Pregled grlića materice pod spekulumom, kolposkopski pregled, PA test, VS test (vaginalni sekret), bimanuelni pregled i ultrazvučni pregled.

Kolposkopija:

Kolposkop nam omogućava da, bolje nego golim okom, vidimo izgled grlića i vagine. Prebojavanjem grlića materice najpre 3% sirćetnom kiselinom, a pa potom i Lugolovim rastorom dobijamo kolposkopske slike, koje su normalne, sumnjive ili patološke.

Papa test:

Uzimanje brisa sa površine grlića i iz kanala grlića, prebojavanjem brisa metodom bojenja po Papanikolau, a zatim posmatranjem dobijenih ćelija mikroskopom, dobijamo rezultate koje klasifikujemo kao uredne (PA test II grupa / NILM) ili promenjene (PA test III a gr /ASCUS/, PA III b grupa (L -SIL, H-SIL), PA IV gr (H -SIL,AIS), PA V gr (invazivni karcinom).

Kombinacija kolposkopskog nalaza i PA testa je uvid sa 98 % sigurnosti u stanje zdravlja grlića materice. Nijedna od ove dve metode pojedinačno nije dovoljna za ispitivanje. Zajedno su idealna kombinacija za utvrđivanje premalignih promena na grliću materice, vagine i vulve. To i daje mogućnost za rano lečenje takvih promena i sprečavanje pojave karcinoma grlića materice.

VS test:

Razmaz vaginalnog sekreta daje prvi uvid o tome da li u sekretu ima bakterija, gljivica ili parazita, koje prave tegobe u vidu svraba i peckanja ili pak nema tegoba.

Ultrazvučni pregled ili pregled organa male karlice:

Radi se abdominalnom sondom (sa punom bešikom) ili vaginalnom sondom, uz Color Doppler. Njime stičemo uvid u izgled i građu materice i jajnika.

Podrazumeva pregled pod spekulumom i bimanualni ginekološki pregled, a najčešće se završi UZ pregledom.Radi se kad žena ima neke od navedenih tegoba:

 • pojačan sekret,
 • bol u donjem stomaku,
 • pojava intermenstrualnih krvarenja,
 • produžena krvarenja,
 • izostanak ciklusa itd;

Ultrazvučni pregledi u ginekologiji:

Ovim pregledom ispitujemo morfologiju i strukturu materice i jajnika.

Utvrđujemo prisustvo patoloških promena poput mioma materice, polipa endometrijuma / hiperplazije endometrijuma, cista na jajniku ili zapaljeskih stanja jajovoda. UZ pregled sa Color Dopplerom, omogućava da se bolje odredimo prema prirodi promena (benigno, maligno).

Folikulometrija – merenje folikula od 10 dana ciklusa u cilju dokazivanja ovulacije.

Nakon završenog ginekološkog pregleda, pacijentkinja dobija savete za lečenje – ukoliko je potrebno, savete za kontracepciju ili predlog za dalje dijagnostičke procedure.

Bakteriološke analize:

Uzimanje briseva za ispitivanje uzročnika infekcije:

Vaginalni bakteriološki bris /VB/, cervikalni bakteriološki bris /CB/, kao i brisevi na Chlamidia, Mycolpasma, Ureaplasma, brisevi na bakterijske vaginoze, daju nam informacije o prouzrokovačima zapaljenskih promena u maloj karlici, pa samim tim i na moguće uzročnike steriliteta ili pobačaja.

Virusološke analize:

HPV tipizacija, polno prenosive bolesti HCV, HIV, HSV. Virusološke analize iz krvi – TORCH.

Hormonski status kompletan – često se radi zbog učestalosti PCO sindroma među mladim ženama, ali i za utvrđivanje razloga steriliteta.

Pregledi trudnica

Dijagnostika trudnoće, kontrolni pregledi u tudnoći i praćenje čitavog toka trudnoće.

U našoj Poliklinici radimo kompletna laboratorijska ispitivanja (kks, biohemija, urin UK), bakteriološka ispitivanja (VB CB), virusološka ispitivanja.

Redovni UZ pregledi, kombinovani sa biohemijskim screeningom u prvom i drugom trimestru (Double test, Triple test, Quadripl test) daju uvid u moguće hromozomske anomalije (trizomija 21-Down syndrom, trizomija 13, trizomija 18 hromozoma).

Collor doppler – utvrđuje protok krvi kroz krvne sudove majke i ploda. Omogućava diferencijaciju normalnih i patoloških promena u cirkulaciji majke i ploda, a time dobijamo uvid u funkciju posteljice, organa preko koga majka obavlja sve što je potrebno za rast i razvoj ploda.

Patološki protoci krvi ukazuju na eventualnu pojavu preeklampsije (hipertenzije) prevremenog porođaja, inrauterinog zastoja u rastu ploda.

Pregledi porodilja i prva nega novorođenčeta

Za sve porodilje obezbedili smo obučenu patronažnu sestru koja dolazi u kućnu posetu i obavlja kontrolne preglede rane od epiziotomije ili carskog reza. Obavlja negu i pregled pupčanika, kupanje i presvlačenje bebe, edukuje majku o značaju dojenja, pomaže u uspostavljanje laktcije i kontroliše dojke radi sprečavanja mastitisa.

Povezani pregledi

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara


  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za ultrazvučni pregled štitaste žlezde

  Za ovaj ultrazvučni pregled nije potrebna priprema .

  Ginekologija - Naš tim

  vkz
  Dr med. Ljiljana Marjanović
  Specijalista ginekologije i akušerstva
  vkz
  Prim. dr. sc. med. Ilijana Mažibrada
  Specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalsita dečije ginekologije
  Dr med. Tatjana Laketa
  Specijalista ginekologije i akušerstva
  Dr med. Slobodanka Babić
  Specijalista ginekologije i akušerstva
  vkz
  Doc. dr. sc. med. Saša Cvetković
  Specijalista ginekologije i akušerstva