Specijalistički pregled

Specijalistički pregled

 

Što je to specijalistički pregled?

Specijalistički pregled obavlja lekar specijalista, a sastoji se od razgovora s pacijentom tokom kog uzima detaljne podatke o pacijentovom stanju, pređašnjim bolestima, bolestima u bližoj porodici te sadašnjim tegobama (anamneza) i detaljnog kliničkog pregleda.

Kada vam treba pregled specijaliste?

Specijalistički pregled je potreban kod pojave zdravstvenih tegoba, kao sistematski (preventivni) pregled ili u sklopu predoperativne obrade.

Šta obuhvata pregled specijaliste?

Nakon iscrpne anamneze, lekar specijaliste obavlja klinički pregled koji obuhvata inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će lekar utvrditi kakvo je opšte stanje pacijenta, pregledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća i izmeriti krvni pritisak.

Po završenom razgovoru i pregledu, u dogovoru s pacijentom lekar specijalista će odlučiti o daljim potrebnim pretragama ili pregledima. Tačna dijagnoza na temelju dobijenih podataka, pretpostavka je za uspešno lečenje pacijenta.

Kako se pripremiti?

Potrebno je doneti sve ranije nalaze. Poželjno je na pregled doći ranije ujutru zbog eventualnih laboratorijskih pretraga.

Svaka bolest je lekar.

Irska poslovica
Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja