Specijalistički pregled

Specijalistički pregled

Što je to opšti internistički pregled?

Internistički pregled obavlja liječnik specijalist interne medicine, a sastoji se od razgovora s pacijentom tokom kojeg uzima detaljne podatke o pacijentovom stanju, pređašnjim bolestima, bolestima u bližoj porodici te sadašnjim tegobama (anamneza) i detaljnog kliničkog pregleda.

Kada vam treba pregled interniste?

Internistički pregled je potreban kod pojave zdravstvenih tegoba, kao sistematski (preventivni) pregled ili u sklopu predoperativne obrade.

Šta obuhvata pregled interniste?

Nakon iscrpne anamneze, lekar intenista obavlja klinički pregled koji obuhvata inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju što znači da će lečnik utvrditi kakvo je op[tee stanje pacijenta, pregledati kožu i vidljive sluznice, laganim pritiscima vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe i poslušati srce i pluća i izmeriti krvni pritisak.

Po završenom razgovoru i pregledu s EKG-om, u dogovoru s pacijentom lekar specijalista će odlučiti o daljnjim potrebnim pretragama ili pregledima. Tačna dijagnoza na temelju dobijenih podataka, pretpostavka je za uspešno lečenje pacijenta.

Kako se pripremiti?

Potrebno je doneti sve ranije nalaze. Poželjno je na pregled doći ranije ujutru zbog eventualnih laboratorijskih pretraga.

Svaka bolest je lekar.


© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja