RADIOTALASNA HIRURGIJA KOŽE (RADIOHIRURGIJA KOŽE)

Ova metoda je zasnovana na rezanju tkiva pomoću visokofrekventnih radiotalasa od 4 megaherca i razlikuje se od nekadašnje tradicionalne elektrohirurgije/elektrokauterizacije jer se istovremeno tkivo reže i koaguliše, a sve to bez fizičkog pritiska.

Aparat stvara nisku temperaturu kroz radiofrekventne elektrode od mikrovlakana. Razlika između ove metode i klasične (tradicionalne) elektrohirurgije je u tome da tkivo koje se reže služi kao otpor umesto elektroda, te nema zagrejavanja elektroda zahvaljujući niskoj temperaturi koju stvara energija radiotalasa. S obzirom da nema zagrejavanja, nema ni oštećenja kao u elektrohirurgiji, uključujući opekotine. Ovaj tretman na tkivu kože završava se hemostazom (zaustavljanjem krvarenja) bez da se tkivo dodatno ozljeđuje.

Pripremu predstavlja nanošenje anestetskog krema ili gela minimalno pola sata pre početka intervencije ili lokalna infiltracijska anestezija lidokainom.

Ovom metodom uklanjaju se uglavnom benigne (dobroćudne) promene na koži: meki fibromi koji su obično na vratu, pazusima i preponama (“viseće bradavice”), seboroične keratoze (smeđe ili mrke promene grube teksture, nalik na velike mladeže), angiomi (mali crveni čvorići na koži), solarni lentigo (“fleke od sunca”), telangiektazije (kapilari obično na licu), klavusi (“kurje oči”, posle radiohirurške obrade učini se kiretaža), zatim obične bradavice i polne bradavice (tzv. kondilomi, u pubičnoj i genitalnoj regiji i oko čmara). Ovom metodom se mogu ukloniti I pojedini tumori kože, uz slanje tkiva na histopatološki pregled.

Posle intervencije formira se krasta (na koju se uglavnom nanosi antibiotski krem radi sprečavanja sekundarne infekcije), a posle 7-10 dana formira se i sveži sloj kože koji se kroz nekoliko nedelja ili meseci ponovno svojom bojom izjednači s okolnom kožom.

Prednosti radiotalasne hirurgije kože su:

  • brzo zaceljenje kože (kratko vreme oporavka);
  • mali ili nikakav rizik za nastanak ožiljka, odnosno minimalna i privremena oštećenja okolne kože;
  • nema krvarenja ili je ono minimalno;
  • kratko vreme trajanja procedure i izbegavanje klasične hirurške i elektrohirurške metode.

 

Povezane objave: