Ginekološki pregled

Ginekološki pregled

Ginekolog je lekar specijalista za bolesti reproduktivnih organa žene, trudnoću i porodiljstvo.

Ginekološki pregled razlikuje se kod žena različite životne dobi. Tako postoje razlike u pregledu devojaka koje još nisu imale polne odnose, žena u reproduktivnom periodu, trudnica, žena starije životne dobi i kod operisanih žena.  Takođe, kod žena kojima su operativno odstranjeni materica i jajnici potrebno je sprovesti  redovne ginekološke preglede.

Savetuje se da se ginekološki pregledi kod žena u reproduktivnom periodu sprovode 1-2x godišnje u dogovoru sa svojim ginekologom. Na prvi pregled bi treballo otići ako planirate ili ste već postali seksulano aktivni, u slučaju planiranja trudnoće kao  i zbog dobijanja saveta o najboljoj i najadekvatnijoj kontraceptivnoj metodi.

Takođe, na prvi ginekološki pregled/razgovor (bez obzira na godine) potrebno je otići i u nekim od ovih slučajeva: ako imate 16 godina a još niste dobili menstruaciju, ako primetite bilo kakav poremećaj ili neuobičajenu bolnost tokom menstrualnog ciklusa (uključujući i izostanak menstruacije), ako imate neuobičajen, neugodan iscedak iz vagine, pečenje, svrab, ranice, bradavice… bez obzira da li ste polno aktivni ili ne.

Važno je napomenuti da bi na ginekološke preglede žene trebale odlaziti i nakon što uđu u menopauzu, dakle i u starijoj životnoj dobi, jer su neke ginekološke bolesti i stanja vezana baš za tu životnu dob.

PREGLED UKLJUČUJE

Anamnezu- razgovor sa pacijentkinjom o razlozima dolaska na pregled i tegobama     na koje se žali.

Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).

Manuelni pregled spoljašnjih i unutrašnjih ženskih polnih (genitalnih) organa.

Uzimanje briseva – po potrebi cervikalni i vaginalni bris, PAPA, kolposkopija.

Ultrazvučni pregled – vaginalni ili transabdominalni sa Color Doppler-om.

Savet i preporuku za dalje lečenje (ukoliko postoji potreba) i predlog o  eventualnoj   dodatnoj dijagnostici.


© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja