Tretmani podmlađivanja

Šta je proces starenja?

Starenje predstavlja niz promena koje se dešavaju na nivou svih struktura u organizmu čiji tempo varira kod svake osobe. Nijedna nauka do sada nije uspela da zaustavi ovaj proces, jer u tome ključnu ulogu ima sama priroda i geni svakog čoveka. Tako i starenje kože podleže promenama kao što su: gubitak kolagena, isušivanje, nastanak bora, povećana pigmentacija, smanjenje hijaluronske kiseline koja je neophodna za hidrataciju,…

Na koji način promene uzrokovane starenjem utiču na slojeve lica?

Jednu od najizraženijih centralnih senzitivnih regija i vidljiv pokazatelj starenja predstavlja naše lice čija je uloga u identitetu osobe, izražavanju emocija i komunikaciji. Oštećenja kao što su ožiljci, razvojni deformiteti, promene izazvane spoljašnjim faktorima i sam proces starenja mogu uticati na fizičke i psihičke osećaje pacijenta.

Starenje lica nastaje usled promena u nekoliko strukturnih slojeva tkiva, uključujući kožu, masti, mišiće i kosti.

 • Zbog gubitka kolagena i hijaluronske kiseline koža postaje tanja i suva, a njena sposobnost da zadrži vlagu i elastičnost sa godinama je sve manja.
 • Sloj masti je raspoređen oko očiju, sredini i donjem delu lica. Kako starimo masnoća se gubi ili se modifikuje njena distribucija, tako vremenom bore, crte, kosti i ostale nepravilnosti dolaze do izražaja.
 • Površinsko-mišićni sloj je značajan za mimične pokrete lica, a usled starenja i istanjenosti kože dolazi do poremećaja u njihovoj muskulaturi.
 • Gubitak koštane mase lica je znatno pojačan tokom starenja, što predstavlja posledicu promene dinamike ekspanzije i resorpcije kostiju. Usled ovog gubitka kosti postaju tanje, smanjuje se njihov volumen i uklanja se strukturna potpora ostalim slojevima tkiva.

Zašto se pacijenti odlučuju na korigovanje izgleda nehiruškim tehnikama??

Jedna od bitnih stavki kada se pacijent javi lekaru jeste uspostavljanje pravilne komunikacije sa namerom da se razume ono što pacijent želi. Nezadovoljstvo svojim izgledom ili samo zadovoljstvo koje možemo unaprediti su jedni od prvih koraka u donošenju odluke pacijenta kada su u pitanju nehiruške metode podmlađivanja. Najčešće su to uvećanje i konturisanje usana, redukcija površinskih i dubokih bora, korekcija podočnjaka, oblikovanje jagodica, lifting lica, smanjenje akni, mitisera, ožiljaka, fleka (revitalizacija kože) pomoću tehnika injektiranja hijaluronskih filera i botulinskog toksina (botoksa). Danas se ove tehnike popularno zovu „lunch time“ tretmani jer se obavljaju u kratkom vremenskom periodu, nakon kojih se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Koji su principi i ciljevi kojima se treba rukovoditi??

 • Razgovorom sagledati emocionalni aspekt pacijenta povodom svog izgleda i šta želi da koriguje na sebi.
 • Obostrana saradnja pacijenta i lekara sa ciljem donošenja ispravnog plana tretmana.
 • Dati pacijentu prave informacije vezane za anatomski pristup regijama koje treba da budu tretirane.
 • Detaljan pregled opšteg zdravlja pacijenta.
 • Prezentovanje svih mogućih opcija koje se mogu primeniti prilikom intervencije.
 • Omogućiti pacijentu komfornost tokom trajanja tretmana.

Najbitnije u samom pristupu bilo kojoj od tehnika jeste da ukažemo na postizanje prirodnog izgleda i kontura bilo koje regije koja se tretira, da ostvarimo kvalitetan rezultat i sačuvamo Vašu lepotu i zdravlje.

Povezani pregledi

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.