Vitamin E

Šta je vitamin E i koja mu je uloga?

Vitamin E jedan od osnovnih nutrijenata koji se nalazi u mnogim namirnicama. U telu ima važnu antioksidativnu ulogu u smislu pomaganja ćelijama da se zaštite od štetnih uticaja slobodnih radikala (nestabilni molekuli ili joni velike reaktivnosti koji nastaju pri pretvaranju hrane u energiju ili su poreklom iz spoljašnje sredine i u našem telu stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije pri čemu dovode do velikih biohemijskih, strukturnih i funkcionalnih poremećaja). Vitamin E je potreban i za normalno funkcionisanje imunog siistema u borbi protiv bakterija i virusa. Pomaže i u širenju krvnih sudova i sprečavanju zgrušavanja krvi unutar krvnih sudova. Pored toga potrban je i za normalnu “komunikaciju” između ćelija u izvršavanju njihovih funkcija.

Koje su dnevne potrebe za vitaminom E?

Dnevne potrebe za vitaminom E variraju u zavisnosti od starosti osobe i kreću se od 4 -5 mg za decu u prvoj godini života do 19 mg za dojilje.

Koje su namirnice bogate vitminom E?

Vitamin E se nalazi u hrani a neke namirnice se njime obogaćuju. Raznovrsnom ishranom se mogu uneti dovoljne količine a ona podrazumeva:

  • biljna ulja poreklom pšeničnih klica i suncokreta kao i ulja poreklom kukuruza i soje,
  • orašaste plodove (kikiriki, lešnik a naročito badem) i semenke suncokreta,
  • zeleno povrće (spanać, brokoli),
  • namirnice obogaćene vitaminom E o čemu postoje podaci na deklaraciji (margarin, vćni sokovi, namazi itd).

Koje vrste suplemenata (dodataka ishrani) sadrže Vitamin E?

Dva podatka su važna u odabiru suplemenata sa vitaminom E . Ukoliko se radi o polivitaminskim preparatima količina vitamina E je manja a ukoliko je reč o suplementu koji isključivo sadrži vitamin E onda su doze veće i na to treba obratiti pažnju.

Drugi podatak je oblik vitamina E u preparatu. Naime vitamin E obuhvata osam različitih supstanci i svaki ima različitu snagu odnosno nivo aktivnosti u telu. Ukoliko se radi o vitaminu E iz prirodnih izvora on se navodi kao d-alfa tokoferol dok se sintetički oblik obeležava kao dl-alfa tokoferol. Prirodni oblik je snažniji – 1mg vitamina E = 1mg d-alfa tokoferola = 2mg dl-alfa tokoferola.

U nekim suplementima se i dalje sadržaj vitamina E obeležava u internacionalnim jedinicama – I.J. U tom slučaju 1 I.J. = 0,67 mg prirodnog oblika vitamina E = 0,45mg sintetičkog vitamina E.

Kako najčešće nastaje nedostatak vitamina E?

Obično se hranom unosi diskretno manja količina vitamina E od potrebnih dnevnih doza. Uprkos tome retko se javljaju simptomi vezani za njegov nedostatak.

Koji su simptomi nedostatka vitamina E?

Nedostatak vitamina E je skoro uek povezan sa postojanjem određenih bolesti gde ne postoji adekvatna apsorpcija masti (Kronova bolest, cistična fibroza i neke specifične i retke genetske bolesti). Nedostatak vitamina E može dovesti do oštećenja nerava i mišića koji za posledicu ima gubitak osećaja u rukama i nogama, gubitak kontrole pokreta, mišićne slabosti i problema sa vidom… Još jedan važan znak je i oslabljen imuni odgovor.

Koji su sve mogući efekti vitamina E na zdravlje ljudi?

Do sada ne postoje studije sa rezultatima koje bi jasno potvrdili pozitivne efekte u prevenciji nastanka kardiovaskularnih bolesti, maligniteta ili mentalnih poremećaja (najpre demencije i Alchajmerove bolesti). Ipak postoje brojni suplementi i jako je važno znati kada, u kojoj dozi i koliko dugo ih koristiti. Postoje neka istraživnja koja povezuju nekontrolisanu i dugotrajnu upotrebu vitamina E sa nastankom maligniteta urogenitalnog trakta.

Može li vitamin E biti štetnan?

Unositi veće količine vitamina E putem hrane ne nanosi štetu. Međutim dodavanje vitamina E preko suplemenata može imati izražene neželjene efekte. Tako se povećava rizik od krvarenja (smanjenjem sposobnosti stvaranja ugrušaka nakon posekotina i povreda) kao i do eventualnih ozbiljnih krvarenja u mozgu (moždani udar). Zbog toga su definisane gornje granice i one za odrasle iznose 1100 mg/dan. Neka istraživanja pokazuju da je i ovo previse ukoliko je to dugotrajna suplementacija. Postoji studija koja je pokazala da je rizik za nstanak karcinoma prostate kod muškaraca koji su dnevno unosili 400 I.J. sintetičkog vitamina E u trajanju od 7 godina bio povećan.

Da li vitamin E ima uticja na druge lekove ukoliko se uzimaju uporedo?

Suplementi vitamina E mogu da imaju efekat na određene lekove – npr:

  • smanjuje njena efikasnost vitamin E povećava rizik od krvarenja kod pacijenata koji koriste lekove protiv zgrušavanja krvi – antikoagulantne lekove (Sinkum, acenokumarol, farin, varfarin) ili antitrombocitne lekove (aspirin),
  • neka istraživanja pokazuju da vitamin E i neki drugi antioksidansi (selen, beta karoten, vitamin C) smanjuju efekte statina u smanjenju vrednosti holestreola u krvi,
  • postoje indicije da se uzimanjem antioksidanata u toku hemoterapije smanjuje efekat primenjene terapije.

Povezane objave: