Vitamin B12

Šta je Vitamin B12 i šta mu je uloga?

Vitamin B12 pomaže održavanju funkcije nervnog sistema kao i krvnih ćelija – dominantnio crvenih krvnih zrnaca; pomaže u stvaranju genetskog materijala – DNK Potrebno je se ispune dva uslova da bi se vitamin B12 apsorbovao iz hrane. Prvi je postojanje hlorovodonične kiseline koja odvaja vitamin od proteina za koje je on vezan u hrani. Drugi korak je kombinovanje vitamina sa proteinima stvorenim u crevima nakon čega je moguća apsorpcija.

Koje su dnevne potrebe za vitaminom B12?

Količina Vitamina B12 koja je potrebna zdravim ljudima, varira od njihove starosti i kreće se od 0,5 mcg za decu u prvoj godini života pa do 2,8 mcg kod dojilja i trudnica.

Koje namirnice su bogate vitaminom B12?

Viatmin B12 se nalazi u hrani životinjskog porekla dok u biljnoj hrani nema ovog vitamina sem ukoliko ta hrana nije njime obogaćena. Dovoljne količine vitamina B12 se unose ukoliko unosite raznoliku hranu koja uključuje juneću džigericu i školjke kao najbolje izvore, a zatim ribu, ostala mesa, jaja, mleko i mlečne proizvode. Na poslednjem mestu su neke žitarice i razne musli kaše ukoliko im je vitamin B12 dodat (obogaćene namirnice) o čemu bi trebalo da stoji podatak na deklaraciji.

Koje vrste suplemenata (dodataka ishrani) sadrže vitamin B12?

Vitamin B12 se nalazi u skoro svim polivitaminskim suplementima. Dostupni su preparati koji sadrže Vitamin B12 samostalno ili u kombinaciji sa folnom kiselinom, zatim sa folnom kiselinom i preparatom gvožđa ili sa ostalim vitaminima B grupe. Preparati dostupni na našem tržištu su u obliku tableta i sublingvalnih tableta (rastvara se pod jezikom) a postoje i preparati koji se doziraju u obliku spreja za nos. Za zdrav organizam nema razlike u kom obliku će biti preparat za suplemnetaciju. Razlog za promenu sublingvalnog oblika je npr. atrofični gastritis koji ima za posledicu nedostatak hlorovodonične kiseline u želucu te je apsorpcija leka minimalna ili izostaje. U takvim situacijama ili kada pacijent nije u stanju da popije tabletu, preopručuje se da se koristi sublingvalna tableta.

Kako najčešće nastaje nedostatak vitamina B12?

Većina osoba unosi dovoljnu količinu vitamin B12 iz hrane koju unosi. Međutim kod nekih osoba postoji problem sa absorpcijom ovog vitamina i to mogu biti:

  • Stariji ljudi koji nemaju dovoljno hlorovodonične kiseline u želucu da bi pripremili vitamin B12 za apsorpciju. Smatra se da osobe starije od 50 godina treba da započnu sa uzimanjem suplemenata vitamina B12.
  • Osobe sa pernicioznom (megaloblastnom) anemijom imaju nedostatk faktora potrebnog za apsorpciju Vitamina B12. U terapiji ovih pacijenata se obično vitamina B12 nadoknađuje putem intramuskluarnih injekcija.
  • Pacijenti nakon operacije želuca i/ili tankog creva (čir ili maligno oboljenje, celijakija, Kronova bolest…) koje za posledicu imaju nedostatak površine koja je zadužena za apsorpciju.
  • Osobe koji unose malo ili ne unose uopšte namirnice živorinjskog porekla (vegetarijanci i vegani). Ukoliko su trudnice i dojilje strogi vegetarijanci ili vegani i bebe takođe mogu imati manjak Vitamina B12.

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12?

Manjak Vitamina B12 se manifestuje umorom, gubitkom apetita i telesne težine. Zbog oštećenja nervnih vlakana javljaju se parestezije (mravinjanje, utrnulost i žmarci) u rukama i nogama kao i problem sa ravnotežom, konfuzija, depresija i znaci demencije, slabo je pamćenje, javlja se bol u regiji jezika i u ustima. U rutinskim laboratorijskim analizama – krvna slika – uočavaju se znaci megaloblastne anemije ali nekada oni mogu biti prikriveni što znači da izostanak anemije ne znači da nema manjka vitamina B12.

Može li vitamin B12 biti štetan?

Nema podataka o tome da višak Vitamina B12 može uzrokovati neke smetnje.

Međusobni uticaj uzimanja Vitamina B12 i drugih lekova

Neki lekovi mogu imati uticaj na apsorpciju Vitamina B12 iz creva. Tu spadaju:

  • takozvani IPP (inhibitori protonske pumpe) – lekovi koji se daju za lečenje gastritisa i/ili čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu kao i nekih bolesti tankog creva – omeprazol, pantoprazol, gastroprazol (Pepticaid, Nolpaza, Controloc, Omeprol, Nexium…)
  • antagonisti H2 receptora – famotidin, ranitidin…
  • Metformin (Gluformin, Glucophage, Tefor, Siofor…) – lek koji se koristi u lečenju šećerne bolesti.

Povezane objave: