DERMOSKOPIJA (DERMATOSKOPIJA)

Dermatoskopija (dermoskopija) je odavno deo standardnog dermatološkog pregleda. Predstavlja neinvazivnu dijagnostičku metodu koja je obavezni deo pregleda mladeža, ali i deo pregleda drugih promena na koži. Prošireni je standard dijagnostike sa dubljim uvidom, naročito u pigmentne promene kroz slojeve kože, a ne samo njihove površine. Njen značaj je u ranom otkrivanju pre svega malignih (zloćudnih) promena na koži, posle čega se pristupa hirurškoj intervenciji, ali i u potvrđivanju benignih (dobroćudnih) promena čime pacijent biva pošteđen od nepotrebnih hirurških intervencija.

Veliki je uspeh kada se na osnovu kliničkog i dermatoskopskog pregleda ustanovi postojanje melanoma, jednog od najzloćudnijih tumora uopšte, pogotovo ako se ispostavi da je u ranoj fazi razvoja kada se operativnim uklanjanjem postiže potpuno izlečenje.

Svaku promenu u izgledu mladeža, naglu ili postepenu, treba ozbiljno shvatiti, kao i pojavu drugih promena nalik na pigmentne na prethodno neizmenjenoj koži, što je opravdan razlog za vanredni dermatološki pregled.

Osobe koje imaju više od 50 mladeža, osobe svetle puti, kao i one u čijoj porodici je bilo tumora kože, osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekotine od sunca, kao i osobe koje su koristile ili koriste solarijum predstavljaju rizičnu grupu ljudi kojima se preporočuju redovni godišnji dermatološki pregledi koji uključuju dermatoskopiju mladeža.

Povezane objave: