Ultrazvučni pregled zglobova i mišića

Ultrazvučni pregled zglobova i mišića

O kavom se pregledu radi?

U poređenju sa magnetnom rezonancom ( MR ) i kompjuterizovanom tomografijom (CT – skener) ultrazvučni pregled zglobova i mišića zahteva puno manje prostora, može biti
izveden odmah i u kratkom vremenu, što predstavlja znatnu prednost. Nadalje, radi se o nejonizovanom zračenju pa je pregled moguće ponavljati više puta bez neugodnosti ili stresa za samog bolesnika.

Koji se organi pregledaju ovim ultrazvučnim pregledom?

Ultžrazvučna dijagnostika u ortopediji, traumatologiji i reumatologiji obuhvata skoro sve dostupne mišiće i zglobove našeg tela.

Kako izgleda ultrazvučni pregled mišića i zglobova?

Pacijent oslobodi oboleli ili povređeni deo tela od garederobe, legne na krevet i pregled se izvodi tako što lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko ispitivanog dela tela. Da bi se dobila bolja slika ispitivanih struktura, od pacijenta se može zatražiti da zauzme odgovarajući položaj. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Kada raditi ultrazvučni pregled koštanih i/ili mišićnih struktura?
Bol – spontani ili nakon povrede
Sumnja na zapaljenske ili degenerativne procese
Pojava otoka u predelu mišića ili zglobova
a najbolje na osnovu uputa specijaliste ortopeda, fizijatra ili reumatologa koji je prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista radiolog ili subspecijalista reumatolog . Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa.

    *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

    *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

    Priprema za ultrazvučni pregled koštanomišićnog sistema

    Za ovu vrstu ultrazvučnog pregleda nije potrebna priprema.