Ultrazvučni pregled urotrakta

Koji se organi pregledaju?

Ultrazvučni pregled urotrakta se sastoji od pregleda bubrega, uretera (bubrežnih kanala), mokraćne bešike i prostate.

Kako izgleda ultrazvučni pregled urotrakta?

Sam pregled je vrlo sličan ultrazvučnom pregledu abdomena i male karlice – pacijent oslobodi trbuh od garederobe, legne na krevet i pregled se izvodi tako što pacijent leži na leđima dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj. Kod muškaraca prilikom pregleda radi se i pregled mokraćne bešike nakon mokrenja radi određivanja takozvanog rezidualnog urina (meri se količina urina koji zaostaje u bešici nakon mokrenja). Isti postupak je potreban i kod pacijentkinja koje imaju učestale, ponavljane upale mokraćne bešike. U takvim situacijama se savetuje i ginekološki pregled (dijagnostika “spuštene bešike”).

Kada raditi ultrazvučni pregled urotrakta?

Preporučuje se jednom godišnje uraditi ovaj ultrazvučni pregled naročito kod muškaraca starijih od 50 godina ili osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom za karcinome bubrega, mokraćne bešike i/ili prostate.

Ultrazvučni pregled urotrakta treba uraditi i u slučaju pojave simptoma kao što su poremećaj mokrenja (učestalo mokrenje, „tanji mlaz“…), bolovi osećaj „pečenja“ prilikom mokrenja, bolovi u leđima u regiji bubrega i/ili lumbalnoj regiji leđa, pojave zamućenog urina, pojave krvi u urinu, pojave otoka (edema) nogu, šaka, lica..

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista radiolog ili specijalista urologije ili specijalista opšte medicine  sa završenom odgovarajučom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim  ultrazvukom urotrakta a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez  opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i starosne dobi pacijenta.

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za ultrazvučni pregled urotrakta

  Na ultrazvučni pregled urotrakta treba doći bez jela – našte, s punom mokraćnom bešikom. Tokom  3 dana pre pregleda jesti baren krompir, pirinač i dvopek, meso sa roštilja i hranu koja ne nadima. Izbegavati pasulj, grašak, kupus i krastavac. U toku ta tri dana uzimati Kalmacol caps. 2×2  pre jela  (ili Intesta caps. 2×1 pre jela) a veče pre pregleda jednu  kesicu Laxo Max. Ne treba jesti voće, salate, slatkiše i mlečne proizvode. Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.

  Na dan pregleda:

  Potrebno je konforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odeće za pregled. Ne jesti ništa sem ako je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja. Na pregled doći sa punom mokraćnom bešikom – potrebno je popiti 1 do 1.5l  vode 1-2 h pre pregleda i u međuvremenu ne mokriti!

  Na dan pregleda pacijent treba da ponese raspoloživu medicinsku dokumentaciju. U hitnim slučajevima ultrazvuk urotrakta se radi bez navedene pripreme.