Ultrazvučni pregled testisa

O kavom se pregledu radi?

Testisi i penis spadaju u spoljašnje polne organe kod muškaraca. Ultrazvuk testisa je dijagnostički test kojim se dobijaju slike testisa i okolnih tkiva u skrotumu. Ultrazvuk se naziva i sonografija ili ultrazvučno skeniranje. Dva testisa su primarni muški reproduktivni organi. Oni proizvode spermu i muški polni hormon testosteron. Testisi su smešteni u skrotumu, mesnatoj vrećici tkiva koja visi ispod penisa.

Koji se organi pregledaju ovim ultrazvučnim pregledom?

Ovim ultrazvučnim pregledom se skeniraju oba testisa, prostor okolo njih u skrotumima, semeni kanali kao i regija penisa.

Kako izgleda ovaj ultrazvučni pregled?

Ultrazvuk testisa je obično ambulantni postupak koji obično traje 10- 30 minuta. Potrebno je da se pre pregleda intimna regija oslobodi od garderobe, Pacijent leži na krevetu za pregled na leđima…

… raširenih nogu. Ponekad je potrebno postaviti platno (kompresu) ispod skrotuma da bi se tkivo odiglo i adekvatno pozicioniralo za pregled. Potrebno je da tokom pregleda budete mirni. Lekar koji Vas pregleda na ispitivanu regiju nanosi gel koji pregled čini prijatnijim a ujedno i olakšava sprovođenje ultrazvučnih talasa iz sonde aparata u ispitivane regije tela. Tokom pregleda se može ponekad osetiti blaga nelagoda koja je posledica pritiska sonde na ispitivana područja tela ali sama procedura je bezbolna.

Nakon ultrazvuka testisa možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima i ishranom. Nije potrebno vreme oporavka.

Kada raditi ultrazvučni pregled testisa?

Ultrazvuk testisa je primarna metoda snimanja koja se koristi za posmatranje i dijagnostikovanje abnormalnosti u testisima.

Najčešći razlozi za ovu vrstu pregleda su:

provera da li je i kog tipa promena u skrotumu ili testisima čvrsta, npr razlikovanje da li se radi o tumorskoj promeni ili cisti itd.
proveriti da li postoje posledice povreda u regiji skrotuma
proceniti moguću torziju (uvrtanje) testisa
otkriti moguće izvore bola ili otoka u testisima
otkriti i proceniti varikokele, odnosno varikozno izmenjene spermatične vene
proceniti uzroke neplodnosti
proveriti pozicioniranost testisa

Testisi su spermatičnom vrpcom povezani sa ostatkom vašeg tela. Ova „cev“ sadrži arteriju i venu kao i vas deferens koji prenosi spermatozoide iz testisa u uretru. Vaš lekar može proučiti protok krvi u testisima kako bi utvrdio postoje li suženje ili blokade koje ometaju protok sperme i ometaju plodnost.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista urolog . Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom testisa a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza, kliničkog nalaza i starosne dobi pacijenta. U slučaju normalnog nalaza kontrola je najčešće jednom godišnje a u slučaju patološkog nalaza kraće – nekoliko nedelja pa do nekoliko meseci.

    *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

    *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

    Priprema za ultrazvučni pregled testisa

    Dovoljna je osnovna higijena intimne regije pre dolaska na pregled. Druga vrsta pripreme nije potrebna

    Ultrazvuk testisa - Naš tim