Ultrazvučni pregled srca sa Color Doppler-om

O kakvom pregledu se radi?

Ehokardiogram, ili „eho srca“ ili ultrazvučni pregled srca, je specijalizovani pregled srca pomoću 2-D i Color Doppler ultrazvuka. Ovaj, najčešće neinvazivni, postupak pruža informacije o veličini i obliku srca, njegovoj sposobnosti da „pumpa“ krv kao i o protoku krvi kroz srčane komore. Ehokardiografija takođe može locirati i proceniti oštećenje pojedinih struktura srca koje Vaš lekar može koristiti za postavljanje potpune dijagnoze. Ultrazvučni pregled srca može biti neinvazivan i invazivan

Neinvazivni (standardni) ultrazvuk podrazumeva pregled sondom preko zida grudnog koša i uključuje pregled u M modu, 2D i Color Doppler. Ovo je metoda koja se primenjuje u Poliklinici Vaša kuća zdravlja.

Invazivne ultrazvučne metode pregvleda srca obuhvataju transezofagelani ultrazvuk (TEE) i stres Dobutaminski ultrazvučni pregled. TEE podrazumeva da se ultrazvučni pregled radi malom sondom koja se ubacuje u jednjak i na taj način se pristupa jasnije strukturama srca izbegavajući koštane strukture grudnog koša. Dobutaminski stres test podrazumeva standardni ultrazvuk srca ali nakon ubrizgavanja preparata Dobutamin u venu- ove dve metode se ne rade u Poliklinici Vaša kuća zdravlja.

Koji se organi pregledaju?

Transtorakalnim ultrazvučnim pregledom srca se ispituju struktura i funkcija srčanog mišića, srčani zalisci, početni segment aorte – najvećeg krvnog suda u našem organizmu, stanje srčane maramice i protok krvi kroz srčane šupljine.

Tom prilikom se određuju specifični parametri – dimenzije zidova srčanih šupljina, pritisci u srčanim šupljinama, funkcije srčanih zalistaka, mogućnost srčanog mišića da adekvatno ispumpava krv, prisustvo tečnosti u srčanoj maramici (perikardu) itd.

Kako izgleda ultrazvučni pregled srca?

Za pregled je potrebno da skinete garderobu sa gornje polovine tela, uključujući i grudnjak. Sam pregled se radi u dva položaja koje pacijent zauzima – na levom boku i na leđima. Na grudni koš se nanosi hipoelergijski gel a zatim se sondom prelazi preko grudnog koša i prave odgovarajući snimci. U položaju na leđima sondom se prelazi i u gornjoj regiji trbuha kao i delu neposredno ispod vrata. Tokom pregleda na boku vrši se i određeni pritisak u regiji ispod grudi kada se može osetiti manja nelagoda. Ukoliko Vam je ta neprijatnost izražena možete skreniuti pažnju lekaru. Ujedno se tokom pregleda čuju i određeni zvuci – radi se o Color Doppler tehnologiji kojom se procenjuje protok krvi kroz srčane šupljine

Lekar tokom pregleda može od Vas tražiti da dišete na određeni način koji će Vam biti definisan

Kada raditi ultrazvučni pregled srca?

Ultrazvučni pregled srca može zatražiti Vaš izabrani lekar ili specijalista. Razlozi su ili u sumnji na postojanje nekih bolesti ili pak preventivna procena naročito kod pacijenata sa povećanim rizikom za nastanak srčanog oboljenja. Tu spada i prisustvo bolesti koje indirektno ili direktno mogu ostaviti posledice i na srce – npr. hipertenzija (povišen krvni pritisak), šećerna bolest,  virusne bolesti, porodično opterećenje, “sportsko srce”… Ultrazvuk srca se vrši redovno i u postoperativnim kontrolama ili u sklopu pripreme za primenu lekova koje mogu pogoršati srčanu funkciju (npr.hemioterapija)

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Ultrazvučni pregled srca radi subspecijalista kardiolog koji i očitava nalaz, tumači ga i prilaže snimak uz pisani izveštaj. Trajanje pregleda je najčešće oko 15-30 minuta

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist se ogleda u dostupnosti i dobroj i brzoj dijagnostici, Sam standardni pregled ne nosi rizike od pregleda, pacijent se ne izlaže jonizujućem zračenju kao ni invazivnim  dijagnostičkim postupcima. Pregled je neškodljiv i u trudnoći i kod dece. Kontrole se obavljaju u zavisnosti od ultrazvučnog i kliničkog nalaza kao i od od procene ukupnog rizika za zdravlje pacijenta. Te kontrole mogu biti u razmaku od nekoliko meseci do 1-2 godine.

    *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

    *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

    Priprema za ultrazvučni pregled srca

    Sem redovne higijene posebna priprema za ovaj pregled nije potrebna