Ultrazvučni pregled mekih tkiva – koža i potkožno tkivo

O kakvom se pregledu radi?

Ultrazvučni pregled kože je neinvazivna dijagnostička tehnika u kojoj se fizička svojstva ultrazvuka koriste za ispitivanje kože, promena na koži i potkožnog masnog tkiva. Pregledi  kože ultrazvukom  koriste se kako za procenu zdrave kože, tako i za procenu patoloških lezija. Uglavnom se izvode u dermatologiji

Koji se organi pregledaju?

Ultrazvučnim pregledom kože se mogu razlikovati tri sloja: epidermalni eho, dermis i potkožno tkivo. U tim regijama se ispituje prisustvo eventulanih abnormalnosti, iste se opisuju i daje se procena o eventualnim daljim procedurama u dijagnostici i lečenju.

Kako izgleda ultrazvučni pregled kože i potkožnog tkiva?

Ultrazvučni pregled je određen za jednu regiju tela. Obično traje 10 do 30 minuta. U zavisnosti od regije koja se pregleda pacijent se postavlja u različite položaje – sedeći ili ležeći, na trbuhu ili na leđima itd. Potrebno je osloboditi ispitivanu regiju od garderobe…

…a zatim se uz pomoć sonde na koju se nanosi gel započinje pregled. Gel pregled čini prijatnijim a ujedno i olakšava sprovođenje ultrazvučnih talasa iz sonde aparata u ispitivane regije tela. Tokom pregleda se može ponekad osetiti blaga nelagoda koja je posledica pritiska sonde na ispitivana područja tela ali sama procedura je bezbolnan. Nakon pregleda možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima i ishranom. Nije potrebno vreme oporavka.

Kada raditi ultrazvučni pregled kože?

Najčešći razlozi za ovaj pregled su novonastale promene na koži ili neposredno ispod kože. To mogu biti tumori kože – benigni (limfomi, epidermalne ciste…) i maligni (karcinomi, melanomi…) upalne promene na koži (zapaljenski procesi, apscesi, bradavice…) i potkožnom tkivu (hidraneditis, fistule…) ultrazvuk u kozmetičkoj dermatologiji ( u Poliklinici Vaša kuća zdravlja se ne radi ova vrsta pregleda)

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista radiolog ili specijalista opšte medicine sa završenim dodatnim obrazovanjem za rad u ukltrazvučnoj dijagnostici . Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom kože i potkožnog tkiva a rizika od pregleda nema. Ovim pregledom se dobijaju jasni podaci o lokalizaciji promene, njenoj ograničenosti u odnosu na dublje tkivne strukture, vaskularizaciji itd. Zahvaljujući dobijenim informacijama procenjuju se modaliteti lečenja, određuje i olakšava eventulani hirurški pristup… Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i kliničkog nalaza.

    *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

    *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

    Priprema za ultrazvučni pregled štitaste žlezde

    Za ovaj ultrazvučni pregled nije potrebna priprema .

    Ultrazvuk mekih tkiva – koža i potkožno tkivo - Naš tim