Ultrazvuk zglobova i mišića

Ultrazvuk zglobova i mišića

 

U poređenju sa magnetnom rezonancom ( MR ) i kompjuterizovanom tomografijom (CT - skener) ultrazvučni pregled zglobova i mišića zahteva puno manje prostora, može biti izveden odmah i u kratkom vremenu, neposredno uz bolesnički krevet ili u ambulanti, što predstavlja znatnu prednost. Nadalje, radi se o nejonizovanom zračenju pa je pregled moguće ponavljati vise puta bez neugodnosti ili stresa za samog bolesnika./p>

Ultrazvučni pregled nije invazivna dijagnnostička metoda i omogućava prikaze u brojnim presecima uz visoku prostornu rezoluciju i prikaz analiziranih struktura u real-time prikazu, dakle uz mogućnost korišćenja dinamičke evaluacije ispitivanih struktura. Na kraju i ne manje važno radi se o relativno jeftinoj pretrazi uz mogućnost korišćenja prenosivih (portabilnih) aparata. Ultrazvuk se danas primjenjuje kao “screening” pretraga u području muskuloskeletnog sistema u brojnim patološkim stanjima.

Koji se organi pregledaju ovim ultrazvučnim pregledom?

Ultazvučna dijagnostika u ortopediji, traumatologiji i reumatologiji obuhvata skoro sve dostupne mišiće i zglobove našeg tela.

Kako izgleda ultrazvučni pregled mišića i zglobova?

Pacijent oslobodi oboleli ili povređeni deo tela od garederobe, legne na krevet i pregled se izvodi tako što lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko ispitivanog dela tela. Da bi se dobila bolja slika ispitivanih struktura od pacijenta se može zatražiti da zauzme odgovarajući položaj. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Kada raditi ultrazvučni pregled koštanih i/ili mišićnih struktura?

  • Bol – spontani ili nakon povrede
  • Sumnja na zapaljenske ili degenerativne procese
  • Pojava otoka u predelu mišića ili zglobova

a najbolje na osnovu uputa specijaliste ortopeda ili reumatologa koji je prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista radiolog ili subspecijalista reumatolog . Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa.

Priprema za ultrazvučni pregled koštanomišićnog sistema

Za ovu vrstu ultrazvučnog pregleda nije potrebna priprema.

Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja