Ultrazvučni pregled mekih tkiva – koža i potkožno tkivo

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  PREGLEDICENA – RSD
  UZ srca sa kolor dopplerom 4000
  UZ abdomena 3500
  UZ abdomena – gastroenterolog 4000
  UZ male karlice3500
  UZ pregled štitaste žlezde3500
  UZ pregled stitaste zlezde – endokrinolog4000
  UZ pregled mekih tkiva vrata ( ukljucujuci i stitastu zl.) sa color Dopplerom4000
  UZ pregled aksila3500
  UZ pregled prepone3500
  UZ pregled testisa / skrotuma4000
  UZ pregled urotrakta3500
  UZ pregled urotrakta / urolog, nefrolog4000
  UZ pregled prostate3500
  UZ pregled prostate – urolog4000
  Transrektalni UZ prostate5000
  UZ mekih tkiva – mišići – jedna regija tela4000
  UZ pregled zgloba ( jednog )4000
  UZ pregled dojka 4000
  UZ jedne regije – deca4000
  UZ kukova kod beba4000
  Color Doppler krvnih sudova vrata 4000
  Color Doppler krvnih sudova vrata – vaskularni hirurg 4500
  Color Doppler temporalnih arterija4000
  Color Doppler krvnih sudova nogu(arterija i vena)4000
  Color Doppler krvnih sudova nogu(arterija i vena) – vaskularni hirurg4500
  Color Doppler krvnih sudova ruku(arterija i vena)4000
  Color Doppler krvnih sudova ruku(arterija i vena) -vaskularni hirurg4500
  Color Doppler renalnih arterija – vaskularni hirurg5000
  Color Doppler portne vene4500
  Color Doppler abdominalne aorte – vaskularni hirurg5000
  UZ pregled – jedna regija – kućna poseta10000
  Color Doppler krvnih sudova – jedna regija – kućna poseta12000
  Color Doppler krvnih sudova dve regije -vaskularni hirurg8000
  Color Doppler krvnih sudova – tri regije vaskularni hirurg11000

  O kakvom se pregledu radi?

  Ultrazvučni pregled kože je neinvazivna dijagnostička tehnika u kojoj se fizička svojstva ultrazvuka koriste za ispitivanje kože, promena na koži i potkožnog masnog tkiva. Pregledi  kože ultrazvukom  koriste se kako za procenu zdrave kože, tako i za procenu patoloških lezija. Uglavnom se izvode u dermatologiji.

  Koji se organi pregledaju?

  Ultrazvučnim pregledom kože se mogu razlikovati tri sloja: epidermalni eho, dermis i potkožno tkivo. U tim regijama se ispituje prisustvo eventulanih abnormalnosti, iste se opisuju i daje se procena o eventualnim daljim procedurama u dijagnostici i lečenju.

  Kako izgleda ultrazvučni pregled kože i potkožnog tkiva? Ultrazvučni pregled je određen za jednu regiju tela. Obično traje 10 do 30 minuta. U zavisnosti od regije koja se pregleda pacijent se postavlja u različite položaje – sedeći ili ležeći, na trbuhu ili na leđima itd. Potrebno je osloboditi ispitivanu regiju od garderobe…

  …a zatim se uz pomoć sonde na koju se nanosi gel započinje pregled. Gel pregled čini prijatnijim a ujedno i olakšava sprovođenje ultrazvučnih talasa iz sonde aparata u ispitivane regije tela. Tokom pregleda se može ponekad osetiti blaga nelagoda koja je posledica pritiska sonde na ispitivana područja tela ali sama procedura je bezbolnan. Nakon pregleda možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima i ishranom. Nije potrebno vreme oporavka.

  Kada raditi ultrazvučni pregled kože?

  Najčešći razlozi za ovaj pregled su novonastale promene na koži ili neposredno ispod kože. To mogu biti tumori kože – benigni (limfomi, epidermalne ciste…) i maligni (karcinomi, melanomi…) upalne promene na koži (zapaljenski procesi, apscesi, bradavice…) i potkožnom tkivu (hidraneditis, fistule…) ultrazvuk u kozmetičkoj dermatologiji ( u Poliklinici Vaša kuća zdravlja se ne radi ova vrsta pregleda).

  Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

  Pregled vrši specijalista radiolog ili specijalista opšte medicine sa završenim dodatnim obrazovanjem za rad u ukltrazvučnoj dijagnostici . Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

  Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

  Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom kože i potkožnog tkiva a rizika od pregleda nema. Ovim pregledom se dobijaju jasni podaci o lokalizaciji promene, njenoj ograničenosti u odnosu na dublje tkivne strukture, vaskularizaciji itd. Zahvaljujući dobijenim informacijama procenjuju se modaliteti lečenja, određuje i olakšava eventulani hirurški pristup… Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i kliničkog nalaza.