Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena

5 dana pre pregleda piti po 1 tabletu  KALMACOL-a  2 puta dnevno.

Trećeg i drugog dana pre pregleda:

Jesti baren krompir, pirinač i dvopek, meso sa roštilja i hranu koja ne nadima. Izbegavati pasulj, grašak kupus, krastavac, karfiol, mlečne proizvode i slatkše. Uzimati Kalamcol 2×2 kapsule (ili Intesta caps. 2×1 pre jela).

Jedan dan pre pregleda:

Doručak: Dvopek ili kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda, popiti nezaslađen čaj nakon doručka. Uzeti 2 kapsule Kalamcol (ili jednu kapsulu Inteste)  pre obroka.

Ručak: kašasta hrana, supe sa malo sadržaja, posno kuvano meso (piletina,govedina,riba) ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda. Uzeti 2 kapsule Kalmacol (ili 1 kapsulu Inteste)  pre obroka.

Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče. Uzeti kesicu Laxomax pred spavanje. Ukoliko je stolica neredovna Laxomax uzeti i dan ranije pred spavanje

Ne treba jesti voće, salate, slatkiše, i mlečne proizvode. Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.

Na dan pregleda:

Potrebno je komforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odeće za pregled. Ne jesti, ne piti i ne pušiti. Ukoliko je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00  časova malo dvopeka i čaja. Ako pregled obuhvata urotrakt i prostatu, potrebno je popiti 1 do 1.5l vode 1h pre pregleda i u međuvremenu ne mokriti!

Uzeti 2 tablete KALMACOL-a na prazan želudac. 

Na dan pregleda pacijent treba da ponese raspoloživu medicinsku dokumentaciju.

U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  PREGLEDICENA – RSD
  UZ srca sa kolor dopplerom 4000
  UZ abdomena 3500
  UZ abdomena – gastroenterolog 4000
  UZ male karlice3500
  UZ pregled štitaste žlezde3500
  UZ pregled stitaste zlezde – endokrinolog4000
  UZ pregled mekih tkiva vrata ( ukljucujuci i stitastu zl.) sa color Dopplerom4000
  UZ pregled aksila3500
  UZ pregled prepone3500
  UZ pregled testisa / skrotuma4000
  UZ pregled urotrakta3500
  UZ pregled urotrakta / urolog, nefrolog4000
  UZ pregled prostate3500
  UZ pregled prostate – urolog4000
  Transrektalni UZ prostate5000
  UZ mekih tkiva – mišići – jedna regija tela4000
  UZ pregled zgloba ( jednog )4000
  UZ pregled dojka 4000
  UZ jedne regije – deca4000
  UZ kukova kod beba4000
  Color Doppler krvnih sudova vrata 4000
  Color Doppler krvnih sudova vrata – vaskularni hirurg 4500
  Color Doppler temporalnih arterija4000
  Color Doppler krvnih sudova nogu(arterija i vena)4000
  Color Doppler krvnih sudova nogu(arterija i vena) – vaskularni hirurg4500
  Color Doppler krvnih sudova ruku(arterija i vena)4000
  Color Doppler krvnih sudova ruku(arterija i vena) -vaskularni hirurg4500
  Color Doppler renalnih arterija – vaskularni hirurg5000
  Color Doppler portne vene4500
  Color Doppler abdominalne aorte – vaskularni hirurg5000
  UZ pregled – jedna regija – kućna poseta10000
  Color Doppler krvnih sudova – jedna regija – kućna poseta12000
  Color Doppler krvnih sudova dve regije -vaskularni hirurg8000
  Color Doppler krvnih sudova – tri regije vaskularni hirurg11000

  O kakvom se pregledu radi?

  Ultrazvuk abdomena je metod snimanja kojim se pomoću ultrazvučnih talasa dobijaju korisni podaci o morofološkom stanju (izgledu) unutrašnjih organa trbuha.

  Pošto je ovo snimanje u real-time tehnici (snimanje u datom trenutku) vide se i pokreti unutrašnjih organa koji su od pomoći u dijagnostici oštećenih ili obolelih organa.
  Ultrazvučni pregled abdomena je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno crevo, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroduodenoskopija – endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija – endoskopski pregled cele dužine debelog creva).

  Koji se organi pregledaju tokom ovog pregleda?

  To su: jetra, žučna kesica, žučni kanali, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, slezina i krvni sudovi abdomena, limfne žlezde, mokraćna bešika kao i prostor u trbuhu koji se nalazi van trbušne maramice – tzv.retroperitoneum. Po potrebi se koristi i Color Doppler tehnika.

  Kako izgleda ultrazvučni pregled abdomena?

  Pacijent oslobodi trbuh od garederobe, legne na krevet i pregled se izvodi tako što pacijent leži na leđima dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok a nekada i da ustane a sve u zavisnosti od toga šta se pregleda i koji je položaj najpogodniji za dobar prikaz traženog organa. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

  Kada raditi ultrazvučni pregled abdomena?

  Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled trbuha su: Bol u stomaku i/ili leđima Mučnina i povraćanje Neobjašnjivo mršavljenje Naglo uvećanje trbuha ili osećaj težine u trbuhu Povrede u predelu trbuha Nejasna febrilna stanja a najbolje na osnovu uputa lekara opšte medicine ili specijaliste druge grane medicine  koji je prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom. Ultrazvuk  trbuha se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu a mogu da budu uzrok ili posledica oboljenja drugih sistema i organa (npr. kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, dojke, štitaste žlezde itd.).Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd.

  Šta treba očekivati od ultrazvučnog pregleda?

  Pregled je bezbolan, jednostavan i brz. Pregledom se može dobiti ili definitvna dijagnoza ili nalaz sa opisom zdravih organa a u zavisnosti od dijagnoze ili sumnje na odredjenu bolest daje se uputstvo za dalje pretrage.

  Ko vrši ultrazvučni pregled i ko interpretira nalaz?

  Pregled vrši specijalista radiolog ili specijalista opšte medicine ili internista – gastroenterolog sa završenom odgovarajučom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici. Takođe to može biti i specijalista neke druge medicinske grane koji u okviru svoje specijalnosti vrši odgovarajuće preglede. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

  Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

  Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim  ultrazvukom abdomena a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i starosne dobi pacijenta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće.