Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena

 

Ultrazvuk abdomena je metod snimanja kojim se dobijaju korisni podaci o morofološkom stanju unutrašnjih organa pomoću ultrazvučnih talasa. Pošto je ovo snimanje u real-time tehnici (snimanje u datom trenutku) vide se i pokreti unutrašnjih organa koji su od pomoći u dijagnostici oštećenih ili obolelih organa.

Ultrazvučni pregled stomaka je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno crevo, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Za pregled navedenih organa koriste se endoskopske metode (gastroduodenoskopija - endoskopski pregled želuca i dvanaestoplačanog creva i kolonoskopija - endoskopski pregled cele dužine debelog creva).

Koji se organi pregledaju ultrazvukom abdomena ?

To su: jetra, žučna kesica, žučni kanali, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, slezina i krvni sudovi abdomena, zatim DOPPLER ultrazvuk za pregled velikih krvnih sudova abdomena.

Kako izgleda pregled ultrazvukom abdomena?

Pacijent oslobodi trbuh od garederobe, legne na krevet i pregled se izvodi tako što pacijent leži na leđima dok lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože trbuha. Da bi se dobila bolja slika pojedinih organa od pacijenta se može zatražiti da se okrene na desni ili levi bok a nekada i da ustane a sve u zavisnosti od toga šta se pregleda i koji je položaj najpogodniji za dobar prikaz traženog organa. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Kada raditi ultrazvučni pregled abdomena?

Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled trbuha su:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Neobjašnjivo mršavljenje
  • Naglo uvećanje trbuha ili osećaj težine u trbuhu
  • Povrede u predelu trbuha
  • Nejasna febrilna stanja

a najbolje na osnovu uputa lekara opšte medicine ili specijaliste druge specijalnosti koji prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom.

Ultrazvuk stomaka se radi i u slučajevima koji nisu direktno vezani za tegobe u stomaku a mogu da budu uzrok ili posledica oboljenja drugih sistema i organa (npr. kardiovaskularnog sistema, bolesti pluća, dojke, štitaste žlezde itd.).Ostali razlozi za obavljanje pregleda su takođe i gojaznost, pušenje, nasledne bolesti itd.

Šta treba očekivati od ultrazvučnog pregleda?

Pregled je bezbolan, jednostavan i brz. Pregledom se može dobiti ili definitvna dijagnoza ili nalaz sa opisom zdravih organa a u zavisnosti od dijagnoze ili sumnje na odredjenu bolest daje se uputstvo za dalje pretrage.

Ko vrši ultrazvučni pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista radiolog ili specijalista opšte medicine ili internista - gastroenterolog sa završenom odgovarajučom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici. Takođe to može biti i specijalista neke druge medicinske grane koji u okviru svoje specijalnosti vrši odgovarajuće preglede. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici, koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom abdomena a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od nalaza i starosne dobi pacijenta. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti za 1 do 3 godine, a u slučaju patološkog nalaza kraće.

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena

Trećeg i drugog dana pre pregleda:

Jesti baren krompir, pirinač i dvopek, meso sa roštilja i hranu koja ne nadima. Izbegavati pasulj, grašak kupus i krastavac. Uzimati dva do tri dana  3x2 kapsule tableta Gasolak od 40 mg  pre jela.

Jedan dan pre pregleda:

Doručak: Dvopek ili kačamak bez mleka i mlečnih proizvoda, popiti čaj nakon doručka. Uzeti 2 kapsule Gasolak-a pre obroka.

Ručak: kašasta hrana, posna, supe sa malo sadržaja, kuvano meso ili meso na žaru, dvopek, bistri sok od jabuke, čaj ili voda. Uzeti 2 kapsule Gasolak-a od 40 mg  pre obroka.

Večera: dvopek i čaj. Večeru obaviti do 20 časova uveče. Uzeti 2 kapsule Gasolak-a od 40 mg  pre obroka.

Ne treba jesti voće, salate, slatkiše, i mlečne proizvode. Ne konzumirati gazirana pića, mleko, alkohol i kafu.

Na dan pregleda:

Potrebno je konforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odeće za pregled. Ne jesti ništa sem ako je pregled planiran u popodnevnim satima kada se može doručkovati do 09:00 časova malo dvopeka i čaja. Ako pregled obuhvata urotrakt i prostatu, potrebno je popiti 1 do 1.5l vode i 1h pre pregleda ne mokriti!

Na dan pregleda pacijent treba da ponese raspoloživu medicinsku dokumentaciju.

U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.

Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja