Ultrazvučni pregled mekih tkiva vrata

O kakvom se pregledu radi?

Ultrazvučni pregled vrata je široko korišćena dijagnostička procedura koja snima strukture tkiva vrata pomoću zvučnih talasa. Ultrazvučne slike se snimaju u realnom vremenu, tako da mogu prikazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa, kao i krv koja teče kroz krvne sudove.

Koji se organi pregledaju tokom ovog pregleda?

Ovim pregledom se ispituje štitasta žlezda, limfne žlezde na vratu, stanje pljuvačnih i parotidnih žlezda kao i procena stanja velikih krvnih sudova na vratu – karotidnih arterija
(detaljan pregled krvnih sudova se vrši tokom Color Doppler ultrazvučnog pregleda)

Kako izgleda ultrazvučni pregled mekih tkiva vrata?

Kao i prilikom ultrazvučnog pregleda štitatste žlezde, potrebno je da pacijent oslobodi vrat od garederobe. Pregled se može raditi u sedećem ili ležećem položaju. Lekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanet gel prelazi preko kože vrata. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol. Ispitivanje traje od 10 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Kada raditi ultrazvučni pregled mekih tkiva vrata?

Situacije u kojima se savetuje ultrazvuk mekih tkiva vrata su:

 • Pojava nejasnih otoka, uvećanja ili tvrdina u predelu vrata
 • Problemi sa gutanjem
 • Kontrola nakon operacija
 • Kod bolesti koja su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološka, hematološka, povišene vrednosti holesterola u krvi, osteoporoza itd.)
 • Sumnje na postojanje kamenaca u pljuvačnim žlezdama
 • Sumnje na postojanje tumora štitatste, pljuvačnih i/ili parotidnoh žlezda
 • Neobjašnjivo mršavljenje ili dobijanje u telesnoj težini
 • Nejasna febrilna stanja
 • Na osnovu uputa lekara opšte prakse ili specijaliste druge grane medicine koji je prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz?

Pregled vrši specijalista radiolog ili specijalista opšte medicine sa završenom odgovarajućom školom za rad u ultrazvučnoj dijagnostici. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaže snimak kao medicinski dokument. Ujedno se preporučuju i eventualne dopunske dijagnostičke procedure.

Da bi izvršio kvalitetan pregled glave i vrata, ispitivač treba da bude upoznat sa anatomijom glave i vrata, da bude informisan o kliničkom problemu i da ima iskustva u tumačenju dobijenih rezultata. Ultrazvučni pregled vrata jedan je od najkompleksnijih ultrazvučnih pregleda i trebalo bi da ga obavi iskusni lekar. Ukoliko Vaš lekar predloži da se uradi ultrazvuku vrata, možete biti sigurni da će pregled visoko obučeni, iskusni i brižni doktori.

 

Koja je korist a koji su rizici i koliko su česte kontrole?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkim ultrazvukom a rizika od pregleda nema. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od ultrazvučnog i kliničkog nalaza.

Ukoliko pacijent ima puštenu bradu duge dlake potrebno je (poželjno) da se pred pregled uradi brijanje ili dlaka skrati da bi se dobio precizniji nalaz.

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za ultrazvučni pregled štitaste žlezde

  Za ovaj ultrazvučni pregled nije potrebna priprema .