Terapija bolnih stanja

Terapija bolnih stanja

 

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije: „bol je neprijatno čulno ili emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva“ ali se pak može definisati i kao „individualan i subjektivan doživljaj moduliran fiziološkim, psihološkim i drugim faktorima kao što je prethodno iskustvo, kultura, strah i anksioznost“.

Bol je za ljudsko telo vrlo koristan. To je zaštitni mehanizam organizma. On nas obaveštava da postoji neki problem. Svaki bol koji je duži od tri meseca svrstavamo u hronični tip, tako da je vrlo važno da se pacijenti što pre jave na pregled. Problem akutnog i hroničnog bola se javlja u svim uzrastima. Različiti i sve prisutniji faktori rizika, odnosno brz način života, čine da imamo sve više mladih pacijenata koji prijavljuju bolna stanja.

Koja su to najčešća bolna stanja?

Sam bol se javlja u više oblika, od akutnog do hroničnog. Problemi sa vratnim i lumbalnim delom kičme se javljaju kod oko 60% pacijenata, sledi glavobolja različitog porekla ali ne treba zanemariti vrlo složene bolesti poput fibromialgije ili bola kod pacijenata koji boluju od malignih bolesti.

Mlađi i stariji pacijenti su ugroženi usled prekomernog sedenja, nepravilnog ležanja, lošeg spavanja, gojaznosti i nedostatka fizičke aktivnosti. Uz to treba spomenuti i psihološku komponentu bolesti.

Kako sprečiti nastanak hroničnog bola?

Na prvom mestu podizanjem svesti da odsustvo fizičke aktivnosti, vezanost za krevet i stolicu, odnosno telefon ili računar, vrlo nepovoljno utiču na opšte blagostanje čoveka. Često pacijenti na početku pokušavaju sami da se izbore sa bolom, kupujući lekove poput analgetika i komplikujući svoju bolest. Savremeni način života nas uči da je najvažnije se vratiti što pre na posao a to se postiže samo jakim analgeticima (lekovi protiv bolova). Ne pridaje se značaj uzrocima pojavi bola a jako je važno da se na vreme reaguje i na pravilan način. Malo se govori o bolu, smatramo ga uobičajenom pojavom ili čak i sramotom a ukoliko razloge primetimo na vreme i na vreme adekvatno reagujemao u mogućnosti smo da za većinu akutnih bolnih stanja sprečimo da poprime hroničan oblik.

Kako lečiti bol?

Ne može se svaki bol tretirati na isti način. Nije svejedno da li Vas zaboli zub, imate akutne menstrualne bolove, glavobolja se javi jednom u par meseci ili su tegobe učestalije i za pacijenta nepoznatog uzroka. U prvom slučaju naravno da možete sami uzeti lek protiv bolova koji će u datom trenutku rešiti problem. Ali ako su tegobe učestale i traže uzimanje veće količine lekova protiv bolova ne treba se lečiti samostalno već treba potražiti pomoć stručnjaka.

Tim lekara u Poliklinici Vaša kuća zdravlja koji se bavi otkrivanjem uzroka i njihovim otklanjanjem ukoliko je to moguće sastavljen je od neurologa, fizijatra, interniste, psihologa, ORL specijaliste i drugih lekara koji zajednički pronalaze i zbrinjavaju uzroke bolnih poremećaja.

Zakažite pregled

© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja