Dermatološki pregled

Dermatologija je specijalistička grana medicine koja se bavi proučavanjem i istraživanjem zdrave kože i potkožnog tkiva kao i kose, noktiju i sluznice usta i spoljašnjih genitalija kao i lečenjem bolesti koje se u tim strukturama javljaju. Naziv potiče od grčkih reči „dermatos“ odn. „derma“ – koža i „logos“ – nauka, proučavanje. Prva škola dermatologije je osnovana u Francuskoj u Parizu još davne 1708.godine. Koža je najveći i najuočljiviji organ kod čoveka i obično je površine od oko 1,6 – 2 m 2 .

Sadržaj:

Uloga kože nije samo zaštitna od štetnih uticaja iz okoline već ima ulogu u regulaciji telesne temperture, služi kao „skladište“ masti i vode a u koži se pod uticajem sunčeve svetlosti (UV zračenje) sintetiše vitamin D. Ujedno ima i  estetsku ulogu pa sve bolesti koje se manifestuju na površini kože i vidljive su golim okom znatno remete svakodnevni život pacijenata.

Koža ima svoja tri sloja:

 • Epidermis – površinski sloj kože koji ima zaštitnu ulogu od različitih spoljašnjih uticaja i infekcija, zadržava vodu u telu (sprečava dehidraciju tela) i sprečava da voda prodre u telo
 • Dermis – nalazi se neposredno ispod epidermisa i čini ga vezivno tkivo. Tu su smešteni tzv. mehanoreceptori koji predstavljaju nervne završetke kojima osećamo dodir, toplotu i hladnoću. U ovom sloju se nalaze i folikuli (koren) dlaka, znojne žlezde, sitni limfni i krvni sudovi.
 • Subkutis – čini ga potkožno masno tkivo i manja količina vezivnog tkiva. Uloga mu je u povezivanju kože sa mišićima i kostima koji se nalaze ispod. Debljina ovog sloja zavisi od osobe do osobe i zavisna je od genetskih faktora i načina ishrane i života

Nokti i kosa su građeni od keratina – belančevine koja ima svoju čvrstoću. Zbog svoje čvstine ova belančevina je i dobila taj naziv -grčka reč „keras“ označava rog. Spoljašnji, vidljivi deo nokta se naziva nokatna ploča i ima zaštitnu ulogu. U noktima nema krvnih sudova ali je njihov rast omogućen zahvaljujući lunuli – belim polumesečastim delom nokta koji se nalazi u nokatnoj osnovi. U toj regiji ćelije stvaraju keratin i tako nokat raste. Mali deo kože koji ide preko nokta u toj regiji (zanoktica) štiti lunulu od povrede i sprečava infekciju. Dlaka je takođe rožnati proizvod kože a njihov rast je iz nešto dublje strukture kože u odnosu na nokat – folikuli dlaka su smešteni u dermisu. Na različitim delovima tela se dlake razlikuju, kako izgled i debljina tako i njihov broj. To zavisi od genetike, pola i hormonskog statusa. Ipak na nekim delovima tela dlaka nikada ne raste – usne, dlanovi i tabani, regija pupka i određene regije spoljašnjih genitalija – bez obzira na pol i rasu.

Kada treba posetiti dermatologa?

Kada se radi o poremećajima i bolestima kože, kose i noktiju pacijenti se obično u kratkom vremenu jave na pregled. To je zato što su promene lako uočljive i samom pacijentu.

Najčešći razlozi koji pacijenta vode na pregled kod dermatologa su:

 • Crvenilo kože i oštećena koža koja nastaje spontano ili kao posledica kontakta sa nekim agensom iz spoljašnje sredine
 • Izrasline na koži po tipu bradavica
 • Svrab kože, uporne alergije
 • Bolne promene po tipu bubuljica ili izraženijih infekcija
 • Infekcije izazvane virusima iz grupe herpes virusa
 • Mladeži, keratoze i druge vrste tumora na koži
 • Promene u boji i strukturi nokta, opadanje kose …

Koje bolesti leči dermatolog?

Spektar bolesti koje leči dermatolog je vrlo raznovrstan. Radi se o bolestima koje se mogu manifestovati samo na koži ali postoje i ozbiljna, sistemska oboljenja čija je jedna od manifestacija kožna. Sprečiti komplikacije u takvim slučajevima je veliki izazov za svakog lekara koji se njima bavi. Često je u tim situacijama neophodan i multidisciplinarni pristup

 • Psorijaza – crvena, zadebljana koža često prekrivena suvim, ljuspastim promenama; može zahvatati manje ili veće površine na telu, kosu i nokte. Ukoliko se radi o komplikovanom obliku zahvata i zglobove
 • Virusne bradavice
 • Akne (bubuljice)
 • Sistemski lupus
 • Akutne bakterijske infekcije kože i potkožnog tkiva – impetigo, intertrigo, celulitis
 • Gljivične infekcije kože i noktiju, Scabies (šuga)
 • Atopijski ekcem, seboroični i druge vrste dermatitisa
 • Seboroične keratoze
 • Rosacea, Ihtioza, Pigmentne anomalije (vitiligo), Lihen ( ruber planus, sclerosus…)
 • Ožiljci
 • Tumori kože – melanomi, bazocelularni karcinom, planocelularni karcinom….
 • Alopecia (gubitak dlaka)

Kako izgleda i šta obuhvata dermatološki pregled?

Promene na koži u različitim kožnim oboljenjima mogu biti vrlo slične tako da je stručan dermatološki pregled bitan za postavljanje ispravne dijagnoze i propisivanje adekvatrne terapije. Nakon upoznavanja sa pacijentom, dobijanje informacija o tome koje tegobe pacijent ima, njihovo trajanje i prateći simptomi, predstavljaju prvi korak tokom specijalističkog dermatološkog pregleda. Uvid u donetu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je pacijent ima, sastavni je deo specijalističkog pregleda. Sledeći korak je opšti pregled koji obuhvata inspekciju (vizuleni pregled) promena koje postoje na koži, procena izgleda, rasprostranjenost po telu… Pojedine promene zahtevaju i palpaciju da bi se videla struktura postojećih promena kao i napravila procena koji delovi kože su zahvaćeni. Zahvaljujući dobro uzetoj anamnezi i detaljnom pregledu, iskusan dermatolog već može da postavi adekvatnu  dijagnozu ili da sa velikom veroavtnoćom suzi mogući broj dijagnoza.

U Poliklinici Vaša kuća zdravlja dermatološki pregled se upotpunjuje dermoskopijom.

Dermoskopija je neinvazivan dijagnostički postupak za pregled površinskih promena na koži. Aparat koji se koristi je dermoskop – vrsta mikroskopa pomoću kog se ispituju promene na koži. Ukoliko postoji bilo koji atipičan dermoskopski znak uvek je savet ukloniti promenu. Da bi se bilo koja promena na koži na dalje pratila putem dermoskopije, mora biti otklonjena sumnja da je u pitanju melanom. Ostale promene se prate u određenim vremenskim intervalima a prema kliničkom nalazu taj period je od 4 nedelje pa do godinu dana.
Dermoskopija zauzima važno mesto u pregledu različitih kožnih promena,

Tu spadaju:

 • Različiti mladeži na koži – bitna procedura za razlikovanje benignih od malignih promena
 • U pojedinim situacijama može da upotpuni hiruršku intervenciju – određivanje ivica resekcije promene
 • Dopunska metoda u slučaju definisanja pojedinih kožnih bolesti (šuga, stidne vaši, bradavice, gljivične infekcije…)

Na kraju doktor dermatolog daje zaključak o zdravstvenom stanju, predlog terapije ukoliko je potrebna kao i predlog za eventualne dopunske dijagnostičke procedure – biopsija kožnih promena, hirurško odstranjivanje promena ili terapija radiotalasnim nožem, dodatne laboratorijske analize …
Za kompletan dermatološki pregled, sem osnovne higijene nisu potrebne posebne pripreme

Koja je korist, ima li rizika od pregleda i koliko su česte kontrole?

Opšti dermatološki pregled i dermoskopija ne nose sa sobom neprijatnost po pacijenta. Tokom pregleda se ne koriste invazivne procedure ni instrumenti. Pregled obično traje 20-30 minuta ili duže ukoliko je potrebno. Korist od detaljnog i stručno izvedenog dermatološkog pregleda se ogleda u pravovremeno postavljenoj dijagnozi i odgovarajućim preporukama za lečenje bolesti. Vreme do sledećeg pregleda određuje lekar u zavisnosti od kompletnog nalaza postojećih rizika.

Koje vrste pregleda i intervencija izvodi izvodi dermatolog u Poliklinici Vaša kuća zdravlja?

Posvećen i stručan tim dermatologa u Polikliniici Vaša kuća zdravlja vrši:

 • Opšti dermatološki pregled
 • Dermoskopiju
 • Male hirurške intervencije sa slanjem dobijenog materijala na patohistološku analizu
 • Odstranjivanje kožnih promena radiotalasnim nožem

Pored ovih porcedura kod nas pacijenti mogu uraditi i sve potrebne laboratorijske, citološke i histološke analize

Povezani pregledi

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za dermatološki pregled

  Za kompletan dermatološki pregled, sem osnovne higijene nisu potrebne posebne pripreme

  *Napomena: Cene odredjenih pregleda mogu biti različite usled posebnih zahteva koje može propisati lekar.

  **Napomena: Cene pregleda koji nisu zakazani a obavljaju se van radnog vremena, uvećavaju se za 50% od redovne cene.

  PREGLEDCENA – RSD
  Pregled dermatologa3500
  Pregled dermatologa -primarijusa4500
  Kontrolni pregled dermatologa ( do 30 dana)2500
  Pregled dermatologa - kućna poseta8000
  Dermoskopija3000
  Biopsija kožnih promena8000
  Uklanjanje bradavica - RTN - do 10 kom7000
  Uklanjanje keratoza - RTN - do 10 kom7000
  Hemangiom, uklanjanje radiotalasima, telo - do 10 promena7000
  Usluga uzorkovanja strugotine / brisa nokta1000
  Usluga uzorkovanja brisa kože ili rane300
  Bris kože - bakteriološki600
  Bris kože - mikološki600
  Bris rane - bakteriološki i mikološki1300
  Bris rane - anaerobno1100