Rendgenski(Rtg) snimak ramena

Zglob ramena ima neke svoje specifičnosti u odnosu na druge zglobove. Sam zglob čine tri kosti: gornji deo nadlaktice, lopatica i ključna kost i ceo je obavijen zglobnom kapsulom. Unutar same kapsule se nalazi zglobna tečnost koja, kao i u svakom drugom zglobu, „podmazuje“ zglob i tako mu omogućava parvilno funkcionisanje. Prema okolnom tkivu zglobnu kapsulu čine ligamenti pomoću kojih se mišić vezuje za kost.

Pokreti u zglobu ramena su višestruki i omogućavaju pokretljivost naših ruku u svim pravcima uključujući i pokrete okretanja – rotacije. Ukoliko iz bilo kog razloga zglob izgubi svoju pokretljivost, kao posledica se javlja i smanjeno lučenje zglobne tečnosti što vodi daljim problemima i komplikacijama.

Koji su najčešći razlozi za rendgensko snimanje ramena?

Rendgenski snimak je jedna od glavnih dijagnostičkih procedura za proučavanje koštano-mišićnih struktura. Iako se mišići i ligamenti jasno ne definišu na klasičnoj radiografiji, savremeni rendgen aparati sa dobro učinjenim snimkom omogućavaju da se adekvatno postavi prava dijagnoza

Kao i kod bilo kojeg drugog rendgenskog snimanja I za Rtg snimak ramena je potrebno imati odgovarajuću indikaciju koju postavlja lekar specijalista. Tu spadaju:

 1. akutna ili hronična bol u predelu ramena
 2. povrede ili druga oštećenja (sumnja na prelome, iščašenja…)
 3. bol u zglobu prilikom pokreta ruke
 4. sumnja na postojanje upalnih procesa u regiji zgloba
 5. deformiteti u regiji zgloba (otok, nepravilan oblik, skraćivanje ruke…)
 6. ograničen obim pokreta u zglobu
 7. sumnja na neke urođene deformitete I bolesti
 8. sumnja na postojanje tumorskih promena
 9. sumnja na postojanje stranog tela u regiji zgloba…

Samo postojanje simptoma kod pacijenata, bez adekvatnog pregleda lekara, nije apsolutni razlog za snimanje ramena.

Image

Rendgenski(Rtg) snimak ramena

3000 rsd
 • Rendgenski snimak
 • Opis rendgenskog snimka
paket

Šta nam sve može pokazati Rtg snimak ramena?

Rendgenski snimak jasno pokazuje promene u hrskavici, integritetu kostiju, postojanje slobodne tečnosti (mimo redovno prosutne tečnosti u zglobnom prostoru) ili upalnom procesu u zglobu. Obzirom da se na Rtg snimku pored ramenog zgloba mogu videti i lopatica i ključna kost, to će lekaru omogućiti sveobuhvatniji pregled i uvid u stanje pacijenta.

Rendgenski snimak ramenog zgloba omogućava da se dijagnostikuju prelomi, postojanje cisti ili tumorskih promena, upalni procesi, deformiteti, promene u strukturi koštanog tkiva.

Kako se izvodi rendgensko snimanje ramena?

Rendgensko snimanje se sprovodi u posebnoj prostoriji u kojoj se nalazi rendgenski aparat.

Pre rendgenskog snimanja ramena potrebno je osloboditi tu regiju od garderobe i ukloniti sa vrata sav nakit, pirsing ili drugu vrstu metalnih dodataka koji mogu uticati na kvalitet dobijenog snimka. Takođe, obavestite tehničara ukoliko imate neki hirurški materijal ili strano telo u regiji ramena

Najčešće je dovoljno uraditi pregled u jednoj projekciji i sa jednim izlaganjem (ekspozicijom) zračenju iz rendgen aparata – AP ili PA položaj – kada pacijent stoji licem ili leđima okrenut prema ploči za snimanje. Ponekada je, u cilju dobijanja jasne slike iz različitih uglova, potrebno učiniti i dopunski rendgenski snimak. To se može učiniti takođe u stojećem položaju ali se ponekad traži i snimak u ležećem položaju ili je pak potrebno da pacijent sedne pored stola za snimanje a da mu radiološki tehničar postavi ruku u odgovarajući položaj

Za vreme snimanja pacijent bi trebao da miruje kako bi slike bile što jasnije. Ako pacijent ne ispoštuje period mirovanja (što je najčešće uzrokovano bolom koji pacijent oseća) dobijeni snimak će biti lošeg kvaliteta pa se može desiti da se snimak mora ponoviti. kvalitete, zbog čega će postupak morati ponoviti.

Na kvalitet snimka ne utiču samo kvalitet opreme i iskustvo radiološkog tehničara i lekara specijaliste radiologa već i saradnja pacijenta i poštovanje uputstava koje dobije pred samo snimanje. U tom smislu, ukoliko pacijent ima jake bolove, potrebno je da pre dolaska na rendgensko snimanje popije i lek za umirenje bolova.

Da li postoje rizici od rendgenskog snimanja ramena?

Svako izlaganje rendgenskim zracima često zabrinjava pacijenta ali zahvaljujući kvalitetnim rendgen aparatima i kratkotrajnom emitovanju zračenja, doza kojoj je pacijent izložen je minimalna i ne šteti zdravlju.

Naravno, potrebno je zaštiti odgovarajućim prečagama sa olovom naročito osetljive regije – vrat zbog štitaste žlezde, regiju dojki i regiju male karlice – genitalna regija

Ujedno je potrebno voditi računa i o učestalosti rendgenskih snimanja i raditi ih isključivo po preporuci doktora. Ukoliko nije neophodno, više rendgenskih snimaka tokom meseca i više puta godišnje treba izbegavati. Vaš lekar će uvek napraviti procenu rizika od izloženosti zračenju i ukoliko je potrebno uputiti Vas na druge vrste pregleda ukoliko je taj rizik prevelik.

Ženama koje su trudne se ne preporučuje rendgensko snimanje sem ukoliko nije od životne koristi za pacijentkinju. Potrebno da je obavestite Vašeg lekara ukoliko ste trudni ili postoji mogućnost za trudnoću.

Priprema za nativno rendgensko snimanje ramena

Za rendgensko snimanje ramena nije potrebna posebna priprema.

Pre rendgenskog snimanja ramena potrebno je osloboditi tu regiju od garderobe i ukloniti sa vrata sav nakit, pirsing ili drugu vrstu metalnih dodataka koji mogu uticati na kvalitet dobijenog snimka. Takođe, obavestite tehničara ukoliko imate neki hirurški materijal ili strano telo u regiji ramena

Trajanje procedure

Rendgensko snimanje ramena uz obradu snimka traje oko 15-20 minuta (ne uključuje vreme koje je potrebno za očitavanje snimka koje vrši doktor specijalista radiologije)

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za rendgensko snimanje kostiju i zglobova

  Za rendgensko snimanje kostiju i zglobova nije potrebna posebna priprema.

  Važno je da ponesete ranije učinjene snimke ukoliko ih imate – radi poređenja nalaza i adekvatne preporuke za eventualne dopunske procedure i/ili savete o lečenju.