Vitamin B2 - riboflavin

Vitamin B2 - riboflavin

 

Šta je riboflavin i koja mu je uloga?

Riboflavin ili vitamin B2 je važna komponenta određenih enzima zaduženih za proizvodnju energije - za ćelijsku funkciju, rast i razvoj kao i metabolizam masti ali i lekova. Neophodan je za stvaranje vitamina B3 (niacina) kao i za aktivaciju vitamina B6. Bakterije u debelom crevu proizvode slobodni riboflavin koji se putem sluznice debelog creva resorbuje a ta resorpcija je direktno zavisna od načina ishrane. Tako se više riboflavina stvara nakon uzimanja hrane na bazi povrća nego nakon mesnpg obroka. Vitamin B2 je izrazito osetljiv na dejstvo UV zraka. Zato se kod novorođenčadi lečenih od žutice može javiti nedostatak vitamina B2. Ta osetljivost je razlog i zašto se mleko više ne isporučuje u staklenim posudama.

Koje su dnevne potrebe Vitamina B2?

Dnevne potrebe za Vitaminom B2 variraju u zavisnosti od starosti osobe i to od 0,3-0,4 mg kod dece u prvoj godini života do 1,4-1,6 mg za trudnice i dojilje.

Koja je hrana bogata vitaminom B2?

Hrana koja je posebno bogata vitaminom B2 obuhvata jaja, bubrege i džigericu (iznutrice), nemasno meso, mleko i zeleno povrće.

Koji su najčešći razlozi nedostatka vitamina B2 u organizmu?

Nedostatak ribovlafina je uz adekvatan unos pomenutih namirnica izuzetno retka. Mogući uzroci su neki hormonski poremećaji (npr.slabija funkcija štitaste žlezde) i neke druge bolesti. Posebne grupe koje su u riziku za manjak vitamin B2 su:

  • Sportisti vegetarijanci
  • Trudnice, dojilje i novorođenčad
  • Vegani i osobe koje konzumiraju malo mleka

Koji su simptomi i znaci nedostatka vitamina B2?

Simptomi i znaci nedostatka riboflavina uključuju lezije na uglovima usana (ugaoni stomatitis), otečene i ispucane usne (helioza), gubitak kose, upaljeno grlo, svrab i crvenilo očiju, promene na koži, jetri i u nervnom sistemu… Ukoliko je nedostatak vitamin B2 dugotrajan i ozbiljan mogu se javiti i ozbiljne anemije i katarakta koja se i pored lečenja ne povlači.

Stanje koje se naziva Infantilni Brown-Vialetto-Van Laere sindrom je redak neurološki poremećaj koji nastaje kao posledica genskih mutacija a dovodi do nedostatka riboflavina zbog nemogućnosti resorpcije iz creva. Može se manifestovati u bilo kom dobu a simptomi obuhvataju respiratorne smetnje, paralizu očnih jabučica i nagluvost sve do potpunog gubitka sluha. Na vreme prepoznata bolest se adekvatnom nadoknadom može lečiti.

Koji su efekti vitamina B2 na zdravlje kod ljudi??

U poslednjih nekoliko godina se rade brojna istraživanja o mogućoj prevenciji i lečenju migrenoznih glavobolja kao i nekih vrsta malignih bolesti povećanim unosom Vitamina B2. Dobijeni rezultati su za sada kontroverzni.

Može li Vitamin B2 biti štetan?

Nema podatka o eventualnoj štetnosti vitamina B2. Povišene vrednosti riboflavina u organizmu su retke a nastaju najpre zahvaljujući ograničenoj resorpciji na nivou creva. U svakom slučaju pre unosa suplemenata se treba konsultovati sa svojim lekarom.

Da li postoji međusobna povezanost vitamina B2 i drugih lekove ukoliko se uzimaju uporedo?

Nema podataka o interakcijama riboflavina sa drugim lekovima.

Povezane objave:

Vitamin K

Vitamin K

Šta je vitamin K i koja mu je uloga? Vitamin K je hranljiva materija koja je telu potrebna da bi ostalo zdravo. Važan je za zgrušavanje krvi i zdrave kosti, a ima i druge funkcije u telu. Vitamin K je neophodan jetri za sintezu četir...

Saznaj više

Vitamin E

Vitamin E

Šta je vitamin E i koja mu je uloga? Vitamin E jedan od osnovnih nutrijenata koji se nalazi u mnogim namirnicama. U telu ima važnu antioksidativnu ulogu u smislu pomaganja ćelijama da se zaštite od štetnih uticaja slobodnih ra...

Saznaj više

Vitamin A

Vitamin A

Šta je Vitamin A i koja mu je uloga? Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima i prisutan je u mnogim namirnicama. Važan je za normalan vid, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i reprodukciju. Takođe pomaže u pravilnom funkcionisanj...

Saznaj više

Folna kiselina

Folna kiselina

Šta je folat i koja mu je uloga? Folat je vitamin B grupe koji je neophodan za stvaranje DNK i drugog genetskog materijala a potreban je i za normalnu deobu ćelija. Oblik folata koji se naziva folna kiselina se nalazi u obogaćenoj hrani i...

Saznaj više

Vitamin B12

Vitamin B12

Šta je Vitamin B12 i šta mu je uloga? Vitamin B12 pomaže održavanju funkcije nervnog sistema kao i krvnih ćelija – dominantnio crvenih krvnih zrnaca; pomaže u stvaranju genetskog materijala – DNK Potrebno je se ispune...

Saznaj više


© Sva prava zadržana. Vaša kuća zdravlja