Vitamin B2 – riboflavin

Šta je riboflavin i koja mu je uloga?

Riboflavin ili vitamin B2 je važna komponenta određenih enzima zaduženih za proizvodnju energije – za ćelijsku funkciju, rast i razvoj kao i metabolizam masti ali i lekova. Neophodan je za stvaranje vitamina B3 (niacina) kao i za aktivaciju vitamina B6. Bakterije u debelom crevu proizvode slobodni riboflavin koji se putem sluznice debelog creva resorbuje a ta resorpcija je direktno zavisna od načina ishrane. Tako se više riboflavina stvara nakon uzimanja hrane na bazi povrća nego nakon mesnpg obroka. Vitamin B2 je izrazito osetljiv na dejstvo UV zraka. Zato se kod novorođenčadi lečenih od žutice može javiti nedostatak vitamina B2. Ta osetljivost je razlog i zašto se mleko više ne isporučuje u staklenim posudama.

Koje su dnevne potrebe Vitamina B2?

Dnevne potrebe za Vitaminom B2 variraju u zavisnosti od starosti osobe i to od 0,3-0,4 mg kod dece u prvoj godini života do 1,4-1,6 mg za trudnice i dojilje.

Koja je hrana bogata vitaminom B2?

Hrana koja je posebno bogata vitaminom B2 obuhvata jaja, bubrege i džigericu (iznutrice), nemasno meso, mleko i zeleno povrće.

Koji su najčešći razlozi nedostatka vitamina B2 u organizmu?

Nedostatak ribovlafina je uz adekvatan unos pomenutih namirnica izuzetno retka. Mogući uzroci su neki hormonski poremećaji (npr.slabija funkcija štitaste žlezde) i neke druge bolesti. Posebne grupe koje su u riziku za manjak vitamin B2 su:

  • Sportisti vegetarijanci
  • Trudnice, dojilje i novorođenčad
  • Vegani i osobe koje konzumiraju malo mleka

Koji su simptomi i znaci nedostatka vitamina B2?

Simptomi i znaci nedostatka riboflavina uključuju lezije na uglovima usana (ugaoni stomatitis), otečene i ispucane usne (helioza), gubitak kose, upaljeno grlo, svrab i crvenilo očiju, promene na koži, jetri i u nervnom sistemu… Ukoliko je nedostatak vitamin B2 dugotrajan i ozbiljan mogu se javiti i ozbiljne anemije i katarakta koja se i pored lečenja ne povlači.

Stanje koje se naziva Infantilni Brown-Vialetto-Van Laere sindrom je redak neurološki poremećaj koji nastaje kao posledica genskih mutacija a dovodi do nedostatka riboflavina zbog nemogućnosti resorpcije iz creva. Može se manifestovati u bilo kom dobu a simptomi obuhvataju respiratorne smetnje, paralizu očnih jabučica i nagluvost sve do potpunog gubitka sluha. Na vreme prepoznata bolest se adekvatnom nadoknadom može lečiti.

Koji su efekti vitamina B2 na zdravlje kod ljudi??

U poslednjih nekoliko godina se rade brojna istraživanja o mogućoj prevenciji i lečenju migrenoznih glavobolja kao i nekih vrsta malignih bolesti povećanim unosom Vitamina B2. Dobijeni rezultati su za sada kontroverzni.

Može li Vitamin B2 biti štetan?

Nema podatka o eventualnoj štetnosti vitamina B2. Povišene vrednosti riboflavina u organizmu su retke a nastaju najpre zahvaljujući ograničenoj resorpciji na nivou creva. U svakom slučaju pre unosa suplemenata se treba konsultovati sa svojim lekarom.

Da li postoji međusobna povezanost vitamina B2 i drugih lekove ukoliko se uzimaju uporedo?

Nema podataka o interakcijama riboflavina sa drugim lekovima.

Povezane objave: