Vitamin A

Šta je Vitamin A i koja mu je uloga?

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima i prisutan je u mnogim namirnicama. Važan je za normalan vid, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i reprodukciju. Takođe pomaže u pravilnom funkcionisanju srca, pluća, bubrega i drugih organa.

Postoje dva oblika vitamina A. Prvi je prethodno sintetisan vitamin A2 ili retinol koji se nalazi u mesu, ribi i mlečnim proizvodima. Drugi je provitamin A koji se nalazi u voći i povrću i drugim biljnim proizvodima. Najčešći tip provitmina A u hrani i u suplementima je beta karoten.

Vitamini C, D, E, F, B – kompleks, kao i minerali kalcijum i cink pomažu apsorpciju vitamina A.

Koje su dnevne potrebe za vitaminom A?

Dnevne potrebe za vitaminom A variraju u zavisnosti od starosne dobi osobe i iznose od 400 -500 mcg za decu u prvoj godini života do 1300 mcg za dojilje.

Koje su namirnice bogate Viatminom A?

Vitamin A se nalazi u mnogim namirnicma a naročito u sledećim:

 • Juneća džigerica (ne preterivati sa unosom zbog visokog sadraja holestreola),
 • Neke vrste ribe a naročito losos,
 • Zeleno lisnato povrće i ostalo zeleno, narandžasto i žuto prebojeno povrće (brokoli, šargrepa, bundeva),
 • Voće (naročito dinja, kajsija i mango),
 • Mlečni proizvodi.

Koje vrste suplemenata (dodataka ishrani) sadrže Vtiamin A?

Vitamin A se u dijetetskim suplemnetima obično nalazi u obliku retinil-acetata ili retinil palmitata kao preformirani vitamin A, zatm u obliku beta karotena (provitamin A) ili kombinacije. Većina multivitaminskih suplemenata sadrži i vitamin A a dostupni su i preparati koji sadrže samo Vitamin A.

Kako najčešće nastaje nedostatak vitamina A?

Većina osoba u razvijenim zemljama unosi dovoljne količine vitamina A putem hrane. Nedostatak je redak a određene grupe ljudi imaju veću verovatnoću da će unos vitamina A biti smanjen. Tu spadaju:

 • Prerano rođena deca koja često tokom prve godine života imaju nizak nivo vitamina A,
 • Dojenčad, mala deca, trudnice i dojilje,
 • Osobe sa cističnom fibrozom,
 • apsorpciju vitamina A odmažu alkohol, kafa, mineralna ulja, manjak vitamina D kao i lekovi za smanjenje lučenja želudačne kiseline.

Koji su simptomi nedostatka Vitamina A?

Nedostatak vitamina A je retka pojava u razvijenim zemljama dok je u zemljama u razvoju nešto češći. Glavni simptom je nemogućnost gledanja pri slabom osvetljenju (kseroftalmija – “kokošje slepilo”) i može dovesti do potpunog gubitka vida ukoliko se ne leči.

Koji su sve mogući efekti vitamina A na zdravlje čoveka?

Brojna su istraživanja o efektu vitamina A na zdravlje kod ljudi.

 • Postoje ozbiljne studije koje su pokazale da osobe koje unose veću količinu beta karotena putem hrane imaju manji rizik za nastanak nekih karcinoma(npr. pluća, prostate). Za uzimanje suplemenata sa beta karotenom nema potvdnih studija. Čak su neke studije pokazale da pušači koji uzimaju veće doze beta karotena putem suplemenata imaju veću opasnost za nastanak karcinoma pluća.
 • Staračka degeneracija makule se može usporiti suplementima koji sadrže beta karoten uz cink, bakar i druge antioksidanse.
 • Pokazano je da deca koja obole od malih boginja imaju težu kliničku sliku ukoliko imaju manjak vitamina A, odnosno da se kod ove dece dodavanjem suplemenata sa visokim dozama vitamina A skraćuje period sa povišenom temperaturom kao i da je dijareja kada se javi ređa i blaža.
 • Vitamin A pomaže u održavanju elastičnosti kože mekom tako što pomaže zadržavanje vlažnosti pa se sprečava suvoća, keratinizacija a i neke kožne bolesti kao što je psorijaza. Pomaže smanjenju proizvodnje viška sebuma čime se smanjuje rizik od akni. Takođe pojačava zaštitna svojstva kože.
 • Vitamin A jača kosti i zube jer pomaže u stvaranju dentina, sloja tvrdog materijala koji se nalazi neposredno ispod površine zuba.

Može li vitamin A biti štetan?

Da, visok unos nekih oblika vitamina A može biti štetan.

Unošenje velikih količina vitamina A u obliku retinola (obično putem suplemenata) može biti uzrok pojave mučnina, vrtoglavica pa sve do kome i smrti. Kod trudnica se mogu javiti posledice na plodu te se kod njih ne preporučuje uzimanje velikih doza vitamina A.

Konzumiranje velike količine beta karotena ili drugih oblika provitamina A može kožu da preboji u žuto-narandžastu ali je ovo stanje bezopasno. Unošenje provitamina A ne izaziva ozbiljnije posledice kao što je to slučaj sa uzimanjem retinola tako da bi suplementi trbalo da sadrže provitamin A zbog veće bezbednosti.

Da li vitamin A ima uticja na druge lekove ukoliko se uzimaju uporedo?

Suplementi vitamina A u velikim dozama mogu da imaju uzajamne reakcije sa nekim lekovima.