UPUTSTVA ZA JEDNOSTAVAN SAMOPREGLED KOŽE

Pregledajte mladeže, jedan po jedan u pet koraka a zatim se u zavisnosti od rezultata obratite našem dermatologu.

Simetričnost mladeža

Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste dermatologa.

Ivice mladeža

Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje  našeg lekara specijaliste dermatologa .

Boja mladeža

Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Jako tamni mladeži, gotovo crni, razlog su za odlazak kod lekara specijaliste.

Veličina mladeža

Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.

Promene mladeža

Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije (pojačane ili smanjene prebojenosti), zapaljenja, vlaženja, krvarenja su ozbiljni razlozi za odlazak na specijalistički pregled.

Mladeže treba pregledati pažljivo i strpljivo jer je to jedini način da vam nijedan mladež ne promakne. Stanite ispred ogledala, pridržavajte se  uputstava i analizirajte svoje mladeže. Počnite od lica i pregledajte kožu od čela pa sve do stopala. Raširite ruke, dlanovima okrenutim prema napred i pregledajte unutrašnju stranu ruku. Pregledajte najpre levu, a zatim desnu stranu vrata, kožu iza ušiju, ramena, struk, bok, leđa, zadnjicu, bedra. Poslužite se mali ogledalom i okrenite ga tako da svoj odraz vidite u velikom ogledalu. Sedite i pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Proverite kožu među prstiju i oko noktiju. Pregledajte polni organ i na kraju kožu glave. Važno je da sve sumljive promene što pre prijave lekaru, jer će on pažljivo pregledati mladeže a sumljive mladeže posmatraće i posebnom lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje a daje vrlo pouzdane pokazatelje.

Zakažite dermatološki pregled, putem telefona na +381 11 234 22 22. Više o pregledu saznajte na stranici dermatološki pregled.