Infekcije urinarnog trakta

Šta čini urinarni trakt?

Urinarni sistem je drenažni sistem tela za uklanjanje štetnih materija i viška vode iz našeg organizma.

Čine ga dva bubrega, dva uretera, mokraćna bešika i uretra. U praksi, urinarni trakt delimo na gornji i donji deo.

Gornji delovi urinarnog trakta obuhvataju bubrege i uretere, dok su donji delovi urinarnog trakta mokraćna bešika i uretra.

Bubrezi su mali organi koji se nalaze u zadnjem delu u regiji ispod rebara. Oni su filteri našeg tela – uklanjaju otpadne materije i vodu iz krvi i na taj način nastaje urin.

Ureteri su tanke cevi koje prenose urin iz bubrega u bešiku.

Mokraćna bešika je svojevrstan rezervoar, liči na vrećicu i čuva urin pre nego što napusti telo.

Uretra je još jedan cevasti deo urinarnog sistema i ima ulogu da prenosi urin iz bešike u spoljašnju sredinu.

Urin nastaje procesom filtracije – naši bubrezi prečišćavaju krv i kada se otpadni proizvodi uz višak vode uklanjaju iz krvi, nastaje urin.

Sadržaj

Šta je infekcija urinarnog trakta?

Naš urin obično ne sadrži bakterije. Urin se u našem organizmu „kreće“ bez zagađenja mikrobima. Međutim, bakterije mogu dospeti u urinarni sistem sa spoljašnje regije tela,  uzrokujući probleme poput infekcije i upale.

Infekcija urinarnog trakta – IUT(UTI – urinary tract infection, eng., ) je infekcija koja zahvata neki (ili ređe ceo) urinarni sistem. Ova vrsta infekcije može uključiti uretru (onda govorimo o stanju koje se naziva uretritis), bubrege (stanje koje se naziva pijelonefritis ) ili bešiku (stanje zvano cistitis). Infekcije donjih delova urinarnog trakta preovladavaju u praksi. Infekcije gornjeg urinarnog trakta su ređe ali su najčešće težeg oblika i zahtevaju kompleksnije lečenje.

Ko i kako može dobiti infekciju urinarnog trakta?

Svako može dobiti infekciju urinarnog trakta.

Ipak, one su češće kod žena. To je zato što je uretra kod žena kraća i bliža anusu, gde su crevne bakterije uobičajene (npr. bakterije Escherichia coli, Enterococcus itd.). Postoji i genetska predispozicija. Različita istraživanja su pokazala da će u toku života prosečno jedna od 2-5 žena imati ovu vrstu infekcije. Infekcije urinarnog trakta su razlog zašto lekari pacijentkinjama savetuju da se brisanje nakon odlaska u toalet vrši od napred prema nazad (prema regiji anusa).

Mnoge žene imaju ponovljene infekcije koje ponekad traju, sa pauzama različitog trajanja, godinama.

Kod muškaraca prosečno od infekcije urinarnog trakta oboli jedan od deset.

Rizik od oboljevanja je veći u starijoj populaciji kao i kod nekih medicinskih stanja uključujući uvećanu prostatu ili prolaps bešike (stanje kada bešika pada, odnosno „izmiče“ iz uobičajenog položaja).

Šta uzrokuje infekciju urinarnog trakta (UTI)?

Infekcije urinarnog trakta uzrokuju mikroorganizmi – najčešće bakterije – koji ulaze u uretru i bešiku, uzrokujući upalu i infekciju. Više od 90% slučajeva infekcije bešike (cistitisa) uzrokuje E. coli, bakterija koja se normalno nalazi u crevima.

Pored bakterija, uzročnici IUT mogu biti gljivice i neki virusi. Oni su ređi uzročnici i obično se javljaju kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom. Kao i za infekcije izazvane bajkterijama, i u ovim slučajevima je zastupljenost veča kod žena.

Koji su simptomi postojanja infekcije urinarnog trakta?

Simptomi IUT zavise od toga koji deo urinarnog trakta je zaražen.

Infekcije donjeg urinarnog trakta utiču na uretru i bešiku. Simptomi koji se vezuju za ovaj oblik uključuju:

 • Mokrenje praćeno žarenjem
 • Učestalo ali oskudno mokrenje
 • Smanjena sposobnost zadržavanja urina
 • Pojava krvi u urinu
 • Zamućen urin
 • Tamno prebojen urin (liči na kolu ili čaj)
 • Urin koji ima jak i neprijatan miris
 • Bolovi u maloj karlici kod žena
 • Rektalni bol kod muškaraca

Infekcije gornjeg urinarnog trakta utiču na bubrege. Ova vrsta infekcije je potencijalno opasna po život – ako se bakterije prebace iz zaraženog bubrega u krv razvija se stanje koje se naziva urosepsa. Ovo stanje može prouzrokovati izrazito nizak krvni pritisak, šok i (ukoliko se pravovremeno ne leči) i smrt.

Simptomi infekcije gornjeg urinarnog trakta uključuju:

 • bol i osetljivost u gornjem delu leđa i bokovima
 • jezu
 • groznicu
 • mučninu
 • povraćanje
 • povišenu telesnu temperaturu

Pored ovih nabrojanih simptoma, u populaciji starijih pacijenata i kod onih sa urinarnim kateetreom, simptomi mogu biti i u vidu:

 • promena u ponašanju – uznemirenost i zbunjenost
 • Inkontinencija – nekontrolisano mokrenje koje je novonastalo ili se ranije postojeće pogoršava
 • Jeza i groznica uz drhtavicu

Kako se postavlja dijagnoza infekcije urinarnog trakta?

Ukoliko imate neki od simptoma zbog kojih predpostavljate da imate IUT,  potrebno je da se javite vašem porodičnom lekaru ili izabranom lekaru u domu zdravlja. Vaš lekar će koristiti određene testove za potvrdu dijagnoze . Tu spadaju:

 • Analiza urina: Ovim testom će ispitati urin na crvene krvne ćelije (eritrociti), bele krvne ćelije (leukociti), zatim na određene enzime, prosustvo belančevina itd. Broj belih i crvenih krvnih zrnaca pronađenih u vašem urinu zapravo može ukazivati na infekciju.
 • Urinokultura: koristi se za određivanje vrste bakterija u urinu. Ovo je važan test jer pomaže u određivanju odgovarajuće terapije.  Naime, sastavni deo urinokulture je provera na koji antibiotik je izolovana bakterija osetljiva

Ako lečenje potvrđene infekcije nije dalo adekvatan rezultat, ili ako se infekcije ponavljaju iznova, vaš lekar će možda koristiti i neke dopunske preglede i testove. Tu spadaju:

 • Ultrazvuk urotrakta – neinvazivna metoda
 • Rentgenski snimak abdomena (tzv. nativni snimak abdomena)
 • IVU – intravenska urografija – kroz venu se ubacuje kontrastno sredstvo i u realnom vremenu se prati protok urina od bubrega do eliminacije iz mokraćne bešike
 • Cistoskopija – invazivna dijagnostička procedura u toku koje se specijalnim instrumentom (cistoskop) kroz uretru dolazi do mokraćne bešike i ispituje se njena unutrašnjost
 • CT skeniranje sa ili bez kontrasta

Koji su faktori rizika i mogući uzroci nastanka infekcije urinarnog trakta?

Sve što smanjuje i/ili otežava pražnjenje mokraćne bešike ili iritira urinarni trakt može dovesti do infekcije urinarnog trakta. Ujedno, postoje i mnogi faktori koji su vezani za naše opšte stanje i postojanje eventulanih pridruženih bolesti, koji mogu dovesti do povećanog rizika za nastanak ove bolesti. Oni uključuju:

 • Starosnu dob osobe – starije odrasle osobe češće obolevaju od IUT
 • smanjena pokretljivost nakon nekih operacija ili produženi odmor u krevetu
 • postojanje kamena u bubregu
 • prethodna infekcija urinarnog trakta
 • opstrukcije ili blokade na nivou urinarnog trakta (npr. uvećana prostata, kamenci u bubrezima, neke maligne bolesti…)
 • produžena upotreba urinarnih katetera što bakterijama može olakšati ulazak u bešiku
 • dijabetes – šećerna bolest , posebno ako je loše kontrolisan, što može povećati verovatnoću da dobijete IUT
 • trudnoća
 • nenormalno razvijene urinarne strukture od rođenja
 • oslabljeni imuni sistem
 • smanjenje nivoa estrogena – nakon menopauze , smanjenje nivoa estrogena menja normalnu bakterijsku floru u vagini. Ovo može povećati rizik od nastanka IUT

Uticaj polnih odnosa na nastanak infekcija urinarnog trakta

 • Neadekvatna lična higijena jednog od partnera može biti razlog prenošenja bakterija do uretre i ushodno do mokraćne bešike
 • Pritisak na urinarni trakt kod žena tokom seksualnog odnosa može premestiti bakterije iz regije okoline anusa u bešiku. Većina žena ima bakterije u urinu nakon odnosa. Međutim, telo se obično može otarasiti ovih bakterija u roku od 24 sata
 • Korišćenje kondoma tokom seksa – nepodmazani lateks kondomi mogu povećati trenje i iritirati kožu žena tokom seksualnog odnosa. Ovo može povećati rizik od nastanka IUT. Međutim, kondomi su važni za smanjenje širenja polno prenosivih infekcija tako da je njihova upotreba neupitna. Da bi se sprečilo trenje i iritacija kože od kondoma, potrebno je koristiti lubrikante na vodenoj bazi i to više puta tokom odnosa.
 • Dijafragma kao kontraceptivno sredstvo može vršiti pritisak na uretru žene. Ovo može smanjiti pražnjenje bešike i tako povećati rizik za nastanak urinarne infekcije

Kako se leči infekcija urinarnog trakta?

Infekcije urinarnog trakta je neophodno lečiti. Nekada je moguće, u slučaju blažih infekcija, koristiti simptomatske preparate (npr. protiv bolova) ili preparate na biljnoj bazi. Ukoliko su simptomi izraženiji, potrebno je uključiti antibiotike i to najbolje prema nalazu urinokulture i pratećeg antibiogrma. U saradnji sa Vašim izabranim (porodičnim) lekarom, odabraće se lek koji će imati najbolji efekat u lečenju.

Neki od najčešće korišćenih antibiotika su: Fosfomicin, Nitrofurantoin, Sulfonamidi , Amoksicilin (sam ili u kombinaciji sa klavulinskom kiselinom), Cefalosporini, kombinacija Trimetoprim / sulfametoksazol, Doksiciklin, antibiotici iz grupe hinolona (kao što je ciprofloksacin) …

Veoma je važno da sledite uputstva lekara za uzimanje leka. Lek se ne prestaje sa uzimanjem ukoliko simptomi prestanu, već je potrebno propisanu terapiju ispiti do kraja. Ako se infekcija ne leči u potpunosti punim dozama antibiotika, tegobe se mogu ubrzo ponovo javiti.

Ako ste osoba koja ima česte infekcije urinarnog trakta, možda ćete sa antibioticima započeti i prilikom nastajanja prvih simptoma. U nekim drugim situacijama antibiotici se mogu prepisati za uzimanje i svaki drugi dan ili nakon polnog odnosa kako bi sprečili infekciju.

Potrebno je otvoreno razgovarati sa svojim lekarom o najboljoj opciji lečenja za Vas ukoliko se infekcije urinarnog trakta često javljaju.

Šta je hronična infekcija urinarnog trakta?

Većina infekcija urinarnog trakta nestaje nakon lečenja. Hronične IUT nastaju ili ako je lečenje neuspešno ili se pak često ponavljaju. Ponovljene IUT su česte kod žena. Inače, žene u odnosu na muškarce češće oboljevaju od infekcija urinarnog trakta i taj odnos se kreće do 1:8.

Mnogi slučajevi ponovljenih IUT potiču od ponovljene infekcije istom vrstom bakterija. Međutim, neki ponovljeni slučajevi su izazvani drugom vrstom bakterija.

Na nastanak hroničnih urinarnih infekcija imaju uticaj neadekvatna (kratkotrajna najčešće) upotreba antibiotika ili drugih terapijskih sredstava, zatim rezistencija bakterija na upotrebljene antibiotike, nekontrolisana i nepravilna upotreba antibiotika, urođeni poremaćaji u strukturi pojedinih delova urinarnog sistema, neadekvatna hijgijena itd.

Lečenje hroničnih infekcija urinarnog trakta nekada zahteva upotrebu antibioktika putem injekcija – intramuskularnih iili intravenskih. Nekada se mogu kroz duži vremenski period davati određene vrste antibiotika u manjim dozama da bi se sprečile ponovne infekcije. Vrlo često se uključuju i pomoćna medicinska sredstva koja mogu imati povoljan uticaj na otpornost delova urinarnog trakta na ponavlajne infekcije

U svakom slučaju modalitet lečenja je individualan a najbolji tretman će se postići iskrenim i pravovremenim razgovorom sa Vašim izabranim /porodičnim lekarom

Da li je moguća prevencija nastanka infekcija urinarnog trakta?

Uglavnom je moguće određenim postupcima smanjiti mogućnost nastanka ovih infekcija. Ovi postupci se zasnivaju na promenama u načinu života. Tu spadaju:

 • Održavanje dobre higijene intimne regije. IUT se često mogu sprečiti održavanjem dobre lične higijene. Ovo je posebno važno za žene. Budući da je uretra kod žena mnogo kraća nego kod muškaraca, bakterijama Escherichia coli je lakše da se iz rektuma vrate u telo tim putem. Da biste to izbegli, preporučuje se da se uvek brišete od napred prema nazad nakon pražnjenja i bešike i creva. Jako je važna i dobra higijena tokom menstrualnog ciklusa koja podrazumeva čestu promenu uložaka i intravaginalnih tampona. Važno je izbegavati upotrebu različitih osvežavajućih preparata (dezodoranasa). Naravno, potrebno je redovno menjati intimni veš.
 • Unošenje puno tečnosti: Unos dovoljne količine tečnosti, naročito vode, tokom dana pomaže da se uklone bakterije iz urinanrog trakta. Preporuke su da dnevno unese 6-8 čaša vode.
 • Promena navika vezanih za izmokravanje: mokrenje može igrati veliku ulogu u uklanjanju bakterija iz tela. Vaš urin je otpadni proizvod i svaki put kada ispraznite bešiku, taj otpad uklanjate iz tela. Češće mokrenje može smanjiti rizik od razvoja infekcije, posebno kod osoba koje imaju česte, ponavljane infekcije urinarnog trakta. Pijenje puno tečnosti će to podstaći, ali obavezno izbegavajte tečnosti i hranu koja bi mogla iritirati bešiku (alkohol, veće količine limunade i drugih sokova na bazi limuna, pića sa kofeinom i začinjena hrana). Takođe treba da pokušate da urinirate neposredno pre i posle intimnih odnosa. Ovo bi moglo pomoći u uklanjanju bakterija koje su možda unesene tokom odnosa. Takođe treba oprati područje genitalija toplom vodom pre odnosa. Nije potrebno tuširati se.
 • Promena u navikama vezanih za kontracepciju: Korišćenje dijafragme kao kontraceptivnog sredstva može povećati rizik za nastanak urinarnih infekcija.
 • Korišćenje lubrikanata na bazi vode tokom intimnih odnosa: ako osetite suvoću vagine i koristite lubrikante tokom seksualnih odnosa onda se opredelite za sredstvo na bazi vode.
 • Promena odeće: Izbegavanje pripijenu, tesnu odeću jer tako sprečavate znojenje i pojačanu vlažnost u intimnoj regiji a tako se sprečava rast bakterija kako lokalno tako i u urinarnom traktu. Takođe se preporučuje pamučno donje rublje. Ovo će sprečiti da se dodatna vlaga zadržava u regiji oko uretre.
 • Kod nekih žena u postmenopauzi , lekar može predložiti vaginalnu kremu koja sadrži estrogen. Ovo može smanjiti rizik od razvoja IUT promenom pH vagine. Razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate ponavljajne urinarne infekcije a ušli ste u menopauzu.
 • Postoje brojna pomoćna sredstva koja se mogu nabaviti bez propisanog recepta a koriste se u prevenciji i lečenju infekcija urinarnog trakta. Da biste izabrali pravi, koliko je moguće provereni preparat, posavetujte se sa svojim izabranim – porodičnim lekarom.

Drugi načini za sprečavanje ponovljenih IUT

Ponavljane urinarne infekcije podrazumevaju više od 3 IUT u jednoj godini ili 2 IUT u 6 meseci. Postoje neki dokazi da bi ženama mlađim od 65 godina koje često imaju urinarnu infekciju moglo biti korisno da uzimaju:

 • dodatak pod nazivom D-manoza – ne preporučuje se trudnicama
 • proizvodi od brusnice, poput sokova ili tableta
 • upotreba nekih čajeva – uvin, peršun, rastavić…

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo šta od toga tokom trudnoće. Imajte na umu da proizvodi od D-manoze i brusnice mogu sadržati puno šećera.

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za ultrazvučni pregled štitaste žlezde

  Za ovaj ultrazvučni pregled nije potrebna priprema .