24h (48h) – Holter EKG

Šta je 24h Holter EKG i šta nam pokazuje?

Ako imate znake ili simptome postojanja srčanog problema, kao što su nepravilan srčani rad (aritmija) ili neobjašnjiva nesvestica, doktor može da traži da se uradi standardni test – EKG (elektrokardiogram). Međutim, ponekad EKG ne otkrije bilo kakve nepravilnosti u srčanom ritmu, jer je kratko vreme snimanja. Ako vaši znaci i simptomi sugerišu da povremeno nepravilan srčani ritam može uzrokovati vaše simptome, doktor Vam može preporučiti da nosite Holter monitor jedan dan ili više – kontinuirano praćenje EKG-a – 24h (48h) Holter monitoring EKG-a.

Holter monitor je mali uređaj za nošenje koji prati vaš srčani ritam. Za to vreme uređaj snima sve Vaše otkucaje srca.

Vaš doktor koristi podatke zabeležene na Holter zapisu da bi proverio da li imate problema sa srčanim ritmom (postojanje aritmija ) kao i, ako postoje, kakvog su tipa.

Tokom tog vremena, Holter monitor će možda moći da otkrije nepravilnosti u srčanom ritmu koje elektrokardiogram nije mogao da otkrije.

Da li postoje neki rizici pri obavljanju EKG-a?

24h Holter monitoring je siguran postupak. Ne postoji rizik od strujnog udara tokom testa jer elektrode koje se koriste ne proizvode električnu energiju. Elektrode beleže samo električnu aktivnost Vašeg srca.

Nakon pregleda može se na koži tela pojaviti diskretno crvenilo ili iritacija kože na mestu uklonjenih elektroda. To je prolazna i bezazlena reakcija.

Nošenje Holter monitora nije povezano sa značajnim rizicima osim moguće nelagodnosti ili iritacije kože tamo gde su postavljene elektrode.

Dok nosite Holter monitor ne smete se kupati jer ga tako možete oštetiti.

Drugi električni uređaji obično ne utiču na rad Holter monitora. Ipak, izbegavajte metal detektore, magnete, mikrotalasne pećnice, električnu ćebad i električne brijače i četkice za zube jer ovi uređaji mogu da prekinu signal sa elektroda na Holter monitor. Takođe, iz istog razloga držite mobilne telefone i prenosne muzičke plejere najmanje 15 cm od monitora.

Koliko se čekaju rezultati?

Nakon 24h sata nošenja aparata ponovo dolazite u Polikliniku Vaša kuća zrdavlja gde se skidaju aparat i elektrode.

Pošto je potrebno određeno vreme da se podaci sa aparata prebace na kompjuter kao i da se dobijeni podaci analiziraju od strane kardiologa, Vi se vraćate kući a osoblje naše Poliklinike će Vas obavestiti kada da preuzmete rezultat. Rezultate očitanog pregleda dobijate za maksimalno 72h. Rezultate Vam, po Vašem zahtevu, možemo proslediti i putem e-mail-a.

  *Kliknuti na ikonicu za prikaz kalendara

  *Potvrđujem da sam upoznat/a da će Poliklinika Vaša Kuća Zdravlja koristiti moje lične podatke isključivo u svrhu obrade ovog upita(zakazivanje pregleda) i da sam pročitao obaveštenje o njihovom korišćenju ličnih podataka, koje se nalazi na stranici Politika privatnosti.

  Priprema za holter EKG pregled

  Ako Vam lekar preporuči Holter monitoring kao dijagnostičku proceduru, postavićete uređaj tokom zakazanog sastanka. Ako Vam lekar ne kaže drugačije, planirajte da se kupate pre ovog sastanka. Aparat se ne može ukloniti i mora se održavati suvim kada započne snimanje.

  Tehničar će postaviti elektrode koje osećaju otkucaje vašeg srca na grudima. Te elektrode su otprilike veličine oko 5-6 cm. Muškarcima koji imaju izraženiju maljavost na grudima i trbuhu savetuje se da se na određenim poljima na koži obriju kako bi se osiguralo adekvatno lepljenje elektroda. Nakon toga, tehničar će povezati elektrode sa uređajem za snimanje sa nekoliko žica i uputiće vas kako pravilno nositi uređaj za snimanje kako bi mogao da snimi podatke koji se prenose sa elektroda. Uređaj za snimanje približno je veličine špila karata.

  Biće Vam objašnjeno kako da vodite dnevnik svih aktivnosti koje radite dok nosite monitor. Posebno je važno u dnevnik zabeležiti bilo kakve simptome palpitacije (osećaja „preskakanja srca“), preskočenih otkucaja srca, otežanog disanja, bolova u grudima ili vrtoglavice. Dnevnik se vodi na obrascu koji ćete dobiti kod nas u Poliklinici Vaša kuća zdravlja a koji će Vam pomoći da zabeležite svoje aktivnosti i sve simptome.

  Kada se postavi aparat i dobijete uputstva o tome kako ga nositi, možete nastaviti sa uobičajenim dnevnim aktivnostima.